«Οίκτος»: Η ανελέητα μαύρη κωμωδία του Μπάμπη Μακρίδη έρχεται στη Στέγη

«Οίκτος»: Η ανελέητα μαύρη κωμωδία του Μπάμπη Μακρίδη έρχεται στη Στέγη

Η ανελέητα μαύρη κωμωδία του Μπάμπη Μακρίδη κάνει πρεμιέρα στη Στέγη. Τι γίνεται όταν ένας μετρημένος σύζυγος και πατέρας συνειδητοποιεί ότι η μόνη του χαρά βρίσκεται στον οίκτο;

Τι θλιβερό! Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ξεκινά την καλλιτεχνική της περίοδο με «Οίκτο». Με οίκτο και γέλια, γιατί αυτά τα συναισθήματα συχνά μπερδεύονται. H βραβευμένη τραγική κωμωδία του Μπάμπη Μακρίδη, μιλά για το κυνήγι της δυστυχίας που γίνεται αυτοσκοπός στη ζωή ενός άνδρα, σ' έναν κόσμο που δεν είναι αρκετά σκληρός γι' αυτόν. Ο σκηνοθέτης συνυπογράφει το σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου και η ταινία προβάλλεται από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου, αποκλειστικά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Ο «Οίκτος», η μαύρη/τραγική κωμωδία για την «αγάπη» μας στη δραματοποίηση των καταστάσεων, αποτελεί συμπαραγωγή του Οnassis Culture και είναι η πρώτη ταινία που παρουσιάζεται αποκλειστικά στη Στέγη. Ο Μπάμπης Μακρίδης είναι το τιμώμενο πρόσωπο και αποτελεί πραγματική χαρά που παρουσιάζεται στη Στέγη μια ταινία που μας κάνει να χαμογελάσουμε με έναν ήρωα που θέλει να κλαίει. Το Ίδρυμα Ωνάση, λειτουργώντας όχι ως απλώς χρηματοδότης και χορηγός, αλλά συμπράττοντας στο περιεχόμενο κάθε πολιτιστικής παραγωγής που μας παρασύρει προς το αναπάντεχο, την πνευματική διέγερση και τη συναισθηματική πρόκληση, συμμετέχει για τρίτη φορά στην παραγωγή ελληνικής ταινίας. Το σενάριο συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου, παλιός γνώριμος του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς έχει γράψει ήδη δύο θεατρικά έργα για τη Στέγη (Αίματα, 2014, Rob/Ρομπ, 2018).

Babis Makridis OIKTOS Margarita Nikitaki p

Πώς η δυστυχία αναμειγνύεται με την ευτυχία; Το καθημερινό τελετουργικό του ήρωα της ταινίας ξεκινά με ένα χορταστικό ξέσπασμα σε λυγμούς στην κρεβατοκάμαρά του. Όταν η συμφορά χτυπάει την πόρτα του, ο κοινωνικός του περίγυρος σπεύδει να του συμπαρασταθεί. Αντλώντας ικανοποίηση από τη συμπόνοια, την ευγένεια και την προσοχή των συνανθρώπων του, ο μεσήλικας δικηγόρος εθίζεται τόσο πολύ στον οίκτο τους, που δυστυχεί όταν είναι χαρούμενος και χαίρεται όταν είναι δυστυχισμένος. Δεν δέχεται τη δυστυχία των άλλων, παρά μόνο τη δική του, κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν για την ευτυχία, ο ήρωας της ιστορίας παλεύει για τη δυστυχία. Το μακάβριο συναντά το κωμικό στον «Οίκτο», που μετά τη συμμετοχή του στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Sundance και την επιτυχημένη πορεία του σε φεστιβάλ όλου του κόσμου, κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στη Στέγη.

Συντελεστές

Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός

Σκηνογράφος: Άννα Γεωργιάδου

Ενδυματολόγος: Δημήτρης Παπαθωμάς

Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου, Λέανδρος Ντούνης, Kacper Habisiak, Marcin Kasińśki

Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης

Μουσική: Mikolaj Trzaska

Παίζουν: Γιάννης Δρακόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κoτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης

Η Faliro House παρουσιάζει μια παραγωγή των: Neda Film, Madants, Beben Films.

Συμπαραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση, Eurimages, ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Polish Film Institute, ORKA, Foss Productions.

Παραγωγοί: Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Klaudia Śmieja Beata Rzeźniczek

Διανομή: StraDa Films

World Sales: New Europe Film Sales

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

28 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2018

Μικρή Σκηνή

Προβολές: Δευτέρα-Πέμπτη 21:15, Παρασκευή-Κυριακή 19:00 & 21:15

Έτος: 2018

Διάρκεια: 97΄

ΑΚΑ: Pity

Χώρα: Ελλάδα, Πολωνία

Γλώσσα: Ελληνικά

H ταινία προβάλλεται με υπότιτλους στα αγγλικά

Εισιτήρια

Κανονικό: 7€

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €

ΑμεA, Συνοδός ΑμεA, Ανεργίας, Παρέα 10+ άτομα : 5 €

Για περισσσότερα >> https://www.sgt.gr/gre/SPG2166