O Michael Caine έλυσε επιτέλους τον μεγάλο γρίφο για το τέλος του Inception

O Michael Caine έλυσε επιτέλους τον μεγάλο γρίφο για το τέλος του Inception

Αυτό το συνεχές πέρα-δώθε ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα και η βύθιση σε όνειρο-μέσα σε όνειρο-μέσα σε όνειο ήταν εντυπωσιακό αλλά άφησε πολύ κόσμο μπερδεμένο. Κυρίως όσον αφορά το φινάλε, που δεν καταλαβαίνουμε αν ο χαρακτήρας του Λεονάρντο Ντι Κάπριο επανενώνεται επιτέλους με τα παιδιά του ή πρόκειται για ένα ακόμη όνειρο.

Αν θυμάστε, ο Ντι Κάπριο στην ταινία χρησιμοποιούσε μια σβούρα για να καταλάβει αν βρισκόταν σε όνειρο ή όχι. Την έστριβε, και αν εκείνη δεν σταματούσε να γυρίζει αυτό σήμαινε ότι βρισκόταν σε μέσα όνειρο. Το ίδιο έκανε και στην τελευταία σκηνή της ταινίας, λίγο πριν συναντήσει τα παιδιά του, αλλά ο Νόλαν δεν μας άφησε ποτέ να δούμε αν η σβούρα σταμάτησε ή όχι, βγάζοντας ξαφνικά τους τίτλους τέλους.

Οκτώ χρόνια μετά ο Μάικλ Κέιν, που συμπρωταγωνιστούσε στην ταινία, έρχεται να λύσει το μυστήριο με τον πιο απλό τρόπο. Σε μια πρόσφατη προβολή του «Inception» αφηγήθηκε το ακόλουθο ανέκδοτο: «Όταν παρέλαβα το σενάριο του “Inception” μπερδεύτηκα και είπα (σ.σ. στον Νόλαν) “δεν καταλαβαίνω πότε είναι το όνειρο. Πότε είμαστε σε όνειρο και πότε στην πραγματικότητα;”. Και εκείνος του απάντησε: “Αν είσαι εσύ στη σκηνή, τότε είναι πραγματικότητα”».

Τόσο απλό λοιπόν. Βλέπουμε τον Κέιν, είμαστε στην πραγματικότητα. Δεν τον βλέπουμε, (το πιθανότερο) είμαστε σε όνειρο. Επομένως το συγκινητικό τέλος, που περιλαμβάνει τον Κέιν, είναι αληθινό. Ευκαιρία λοιπόν να ξαναδούμε την ταινία με άλλο μάτι!

[via]