Κριτική για το "The Snowman/Ο Χιονάνθρωπος" με τον Michael Fassbender

Κριτική για το "The Snowman/Ο Χιονάνθρωπος" με τον Michael Fassbender

 

«THE SNOWMAN / Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ»
8/10

 

Στα χνάρια του Prisoners και των φιλμ που ακολούθησαν (Gone Girl, The Girl On The Train)κινείται η νέα ταινία του Σουηδού Tomas Alfredson(Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι), όπως παλιότερα όλα τα θρίλερ θύμιζαν την Σιωπή των Αμνών.Το The Snowman βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νορβηγού συμπαραγωγού Jo Nesbo. Το bestseller του 2007 μεταφέρθηκε στα Χολιγουντιανά κινηματογραφικά δεδομένα μέσω του σεναρίου του Ιρανού Hossein Amini (The Wings of the Dove, Drive) και του Peter Straughan (Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι).Ο Χιονάνθρωπος είναι το 7ο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων του Jo Nesbo με πρωταγωνιστή τον Harry Hole. Η υπόθεση αφορά στο κυνήγι ενός serial killer στην Νορβηγία.

 

Ο Nesbo θαύμασε τον πρωταγωνιστή Michael Fassbender στον ρόλο του σεξομανή στην ταινία Shame(2011). Έτσι τον χαρακτηρίζει ιδανική επιλογή για τον ρόλο του αλκοολικού αστυνομικού Harry Hole, που καταδιώκει τον δολοφόνο. Στον Χιονάνθρωπο όμως λείπει το ψυχολογικό υπόβαθρο του Hole, όπως αυτό αναλύεται στο βιβλίο, για να δικαιολογήσει την κατάντια του ξεπεσμένου μπάτσου. Ο ήρωας εμφανισιακά θα μπορούσε να μοιάζει – βάσει του βιβλίου – πιο πολύ στον υπέρβαρο αστυνομικό του τηλεοπτικού Mr. Mercedes, παρά στον πανέμορφο Fassbender. Επειδή όμως η ταινία βασίζεται και σε αμερικανικά κεφάλαια, τα όμορφα πρόσωπα είναι ο κανόνας. Δίπλα στον Γερμανό πολύ καλό ηθοποιό εμφανίζεται η Σουηδέζα Rebecca Ferguson (Life, The Girlonthe Train) και η Αγγλογαλλίδα Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac, Antichrist). Και ενώ ο Fassbender δείχνει κουρασμένος και η Ferguson δεν είναι τόσο λαμπερή, την παράσταση κλέβουν οι Chloe Sevigny (σε ρόλο δίδυμης https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/24163-eis-diploun-sto-cinema) και ο Val Kilmer. Ο Kilmer δείχνει να ξεπέρασε το πρόβλημα της υγείας του, έστω και αν αυτό σημάδεψε την εμφάνισή του.Σε μικρούς, αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους, ο J. K. Simmons, οι Λονδρέζοι James D’ Arcy (Dunkirk) και Toby Jones και ο Σουηδός David Dencik(Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι), ο οποίος διακρίνεται φέτος στο τηλεοπτικό Top of the Lake.

 

Η παραγωγή του Martin Scorsese μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στην χιονισμένη Νορβηγία. Για αυτό Ο Χιονάνθρωπος αποτελεί την καλύτερη υποδοχή του κινηματογραφικού χειμώνα. H ατμοσφαιρική φωτογραφία του Dion Beebe (Memoir sofa Geisha, Chicago) και η ενδιαφέρουσα μουσική του Marco Beltrami (First They Killed My Father) δίνουν στο φιλμ τον απαραίτητο νουάρ τόνο. Λόγω Χόλιγουντ από την μέση του έργου υποψιάζεσαι ποιος είναι ο δολοφόνος.

 

Η ταινία κυκλοφορεί στις 12 Οκτωβρίου 2017 από την UIP.