Κριτική για το "Άρνηση/Denial"

Κριτική για το "Άρνηση/Denial"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«ΑΡΝΗΣΗ/DENIAL»
8/10

Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Όλα ξεκίνησαν όταν ο αρνητής του Ολοκαυτώματος, ακροδεξιός, ρατσιστής, ανόητος αντισημίτης, μισογύνης, πλαστογράφος της ιστορίας και προβοκάτορας David Irving (ο φανερά αδυνατισμένος Timothy Spall) στράφηκε δικαστικά εναντίον της Εβραίας καθηγήτριας Deborah Lipstadt (η Rachel Weisz) και του εκδοτικού οίκου του βιβλίου της Denying the Holocaust (1993). Ο σεναριογράφος David Hare (The Reader, The Hours, Page Eight, Licking Hitler) στηρίζεται στο βιβλίο της Lipstadt History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier και ο σκηνοθέτης Mick Jackson (Ο Σωματοφύλακας) επιστρέφει στα κινηματογραφικά πλατό.

Η Lipstadt υπήρξε καθηγήτρια Πανεπιστημίου και ο διδακτισμός συμπαρασύρει το φιλμ. Ίσως με έναν άλλο σκηνοθέτη η ταινία να απογειωνόταν. Ευτυχώς το πολύ καλό καστ σώζει την κατάσταση. Η Weisz αποδεικνύει ότι της αρέσουν οι ρόλοι απελευθερωμένων και δυναμικών γυναικών. Παθιάζεται με αυτούς και έτσι και ο θεατής ταυτίζεται με το δράμα της εκάστοτε ηρωίδας, που υποδύεται. Στους ρόλους των δικηγόρων οι Andrew Scott και Tom Wilkinson (In the bedroom) συναποτελούν την φωνή της λογικής, που πασχίζουν να δαμάσουν την ορμή και τον αυθορμητισμό της Lipstadt. Ο Scott ξαφνιάζει, αφού έγινε πιο πολύ γνωστός με το «τρελό» βλέμμα του Jim Moriarty στο τηλεοπτικό Sherlock. Ο Wilkinson είναι πολυεργαλείο, αφού πραγματοποιεί τον έναν καλό ρόλο μετά τον άλλον. Έχει στο φιλμ στιγμές υποκριτικού μεγαλείου, υπηρετώντας τον πολυεπίπεδο ψυχισμό του χαρακτήρα του. Ο Spall (Mr. Turner) είναι αρκούντως αντιπαθητικός και αλλαγμένος εμφανισιακά, αφού τα τελευταία δύο χρόνια έχασε πολλά κιλά και έκοψε το ποτό. Καταπληκτικός στον ρόλο του δικαστή ο Alex Jennings, αλλά και η Harriet Walter, ως επιζήσασα του Άουσβιτς, τους οποίους μπορείς να θαυμάσεις σε μεγαλύτερους ρόλους στην καλύτερη νέα τηλεοπτική σειρά The Crown. Ο Mark Gatiss από το Sherlock διατηρεί χαρακτηριστικό ρόλο και στην Άρνηση.

Αν νομίζεις ότι μπορεί να βρεθείς ποτέ σε συζήτηση περί πολιτικής με χρυσαυγίτη, καλό είναι να δεις το φιλμ. Στον υπογράφοντα το παρόν έτυχε δις. Η μεγάλη αλήθεια του σεναρίου έγκειται στην φράση «Οι δειλοί απειλούν μόλις νοιώσουν ασφαλείς». Φυσικά για την αποθράσυνση των ναζιστών δεν φταίει μόνο η αμάθεια, αλλά και τα ΜΜΕ, που τους παρέχουν το βήμα. Για την δύναμή τους και την ευθύνη, που οφείλει να τα συνοδεύει, μίλησε και η Meryl Streep στις Χρυσές Σφαίρες. Εσύ πάλι, αν βαριέσαι να διαβάσεις για το Άουσβιτς, δες θέατρο Μάλα

- Η Μουσική του Ανέμου ή σινεμά Ο Γιος του Σαούλ (7/10).

Την τηλεόραση την έχεις ήδη κλείσει εξάλλου. Ελάχιστοι κάτω των 45 ετών επιλέγουν να ενημερωθούν από τα ελληνικά δελτία ειδήσεων. Οι ειδήσεις διαστρεβλώνονται. Καλύτερα ενημερώνεσαι χωρίς παραμορφωτικό φακό.

Καλό το μουσικό θέμα του Howard Shore (The Lord of the Rings). Τα κοστούμια της Odile Dicks-Mireaux (Brooklyn), που ξανάντυσε την Weisz στον Επίμονο Κηπουρό, υπακούουν στις επιταγές της αληθινής ιστορίας.

Trivia:

- Σε δεύτερο ρόλο η Caren Pistorius, που συμμετέχει φέτος και στο The Light Between Oceans (8/10) ξανά στο πλάι της Rachel Weisz.
- Η φωτογραφία της ταινίας είναι του Haris Zambarloukos.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 19 Ιανουαρίου 2017 από την Odeon.