10 φιλμ με τον Mickey Rourke

10 φιλμ με τον Mickey Rourke

Ο Φίλιπ Άντρε "Μίκι" Ρουρκ Τζ. (Philip Andre Rourke Jr., 16 Σεπτεμβρίου 1952) είναι Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος, και πρώην μποξέρ, που έχει πρωταγωνιστήσει κυρίως σε ταινίες δράσης, δραματικές, θρίλερ, αλλά και σε ερωτικές ή αισθησιακές ταινίες.  

Κατά η διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Ρουρκ πρωταγωνίστησε στις ταινίες Diner, Η Χρονιά του Δράκου, Ο Αταίριαστος, και το ερωτικό δράμα 9½ Εβδομάδες, ενώ έλαβε θετικές κριτικές για τη δουλειά του στις ταινίες Barfly και Δαιμονισμένος Άγγελος.

Το 1991, ο Ρουρκ, που είχε ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το μποξ στα νιάτα του, άφησε την ηθοποιία και έγινε επαγγελματίας μποξέρ για μια περίοδο.

Αργότερα είχε δεύτερους ρόλους σε αρκετές ταινίες.  

Το 2005, έκανε την επιστροφή του στους κύκλους του Χόλυγουντ με έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Sin City, για τον οποίο κέρδισε βραβεία από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Σικάγου, το Ιρλανδικό Βραβείο Τηλεόρασης και ΚΙνηματογράφου και το Βραβείο Ένωσης Διαδικτυακών Κριτικών Κινηματογράφου.

Στην ταινία του 2008 Ο Παλαιστής, ερμήνευσε το ρόλο ενός ξεπεσμένου παλαιστή, και για το ρόλο αυτό έλαβε το 2009 τη Χρυσή Σφαίρα, ένα βραβείο BAFTA, και μια υποψηφιότητα για Βραβείο Όσκαρ.

Το 2010, εμφανίστηκε στο Iron Man 2 και στο Οι Αναλώσιμοι.

The Wrestler

 

 

Angel Heart

 

 

Barfly

 

 

The Pope of Greenwich Village

 

 

Sin City

 

 

Rumble Fish

 

 

Diner

 

 

Year of the Dragon

 

 

Iron Man 2

 

 

Harley Davidson and the Marlboro Man