Κριτική για το "TRUMBO"

Κριτική για το "TRUMBO"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«TRUMBO»****

Η ερμηνεία του Bryan Cranston («Breaking Bad») ξεχωρίζει σε όλη την ταινία «Trumbo». Ο Cranston είναι πολύ διαφορετικός από ότι τον έχει συνηθίσει το κοινό. Στο τελευταίο 4λεπτο του φιλμ πιάνει ένα λυγμό του ήρωά του, που κατοχυρώνει το δικαίωμα του ηθοποιού στην υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Οι εκλέκτορες της Ακαδημίας δεν θα μπορούσαν να τον αγνοήσουν. Ο ηθοποιός είναι το όχημα, που φέρει στους ώμους του το πόνημα του Jay Roach («Meet the Fockers», «Meet the Parents»). Το σενάριο της ταινίας ανήκει στον John McNamara και βασίζεται στο βιβλίο του Bruce Alexander Cook (1932-2003), που κυκλοφόρησε το 1977. Όλη η ταινία αφορά στο Χόλιγουντ, έχει ήρωες πραγματικούς θρύλους της κινηματογραφικής βιομηχανίας και αποτελεί μία αποκαλυπτική ιστορία για το παρελθόν, που πρέπει να υπενθυμίζει την αποφυγή παρόμοιων τακτικών στο μέλλον.

Ο Dalton Trumbo (1905-1976) ήταν ένας από τους καλύτερους σεναριογράφους της εποχής του. Ως μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο στην αρχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου θεωρήθηκε απειλή των Η.Π.Α., μπήκε από το 1947 στο στόχαστρο της Επιτροπής Αντι-Αμερικανικών Ενεργειών (1938-1975) και υπήρξε θύμα του Μακαρθισμού μιας και το όνομά του συμπεριλήφθηκε στην περίφημη Μαύρη Λίστα. Δεν μπορούσε να ξαναδουλέψει στο Χόλιγουντ μέχρι που ο γενναίος Kirk Douglas επέβαλε το 1960 το όνομά του να καταγραφεί στους συντελεστές του φιλμ «Spartacus» την ίδια περίοδο που ο Otto Preminger (Christian Berkel) τον επέλεγε επίσημα ως σεναριογράφο του «Exodus». Κατά τραγική ειρωνεία την ίδια χρονιά η αντικομμουνίστρια κοσμικογράφος Hedda Hopper (1885-1966), την οποία υποδύεται υπέροχα η σπουδαία ηθοποιός Helen Mirren, κέρδιζε Χρυσή Σφαίρα για τη δημοσιογραφική δουλειά της από κοινού με την εξίσου ισχυρή Louella Parsons (1881-1972). Η Hopper δεν θα είχε κάποια δύναμη αν δεν υπήρχαν τα 35 εκατομμύρια των αναγνωστών της.

Ο σεναριογράφος John McNamara άκουσε για την ιστορία του Dalton Trumbo όταν σπούδαζε συγγραφή σεναρίου με καθηγητές τους Ring Lardner Jr, Waldo Salt και τον υποστηρικτή του Trumbo Ian McClellan Hunter, ανθρώπους που ήταν στη Μαύρη Λίστα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Trumbo κατάφερε να κερδίσει 2 Όσκαρ, για το σενάριό του στα φιλμς «Roman Holiday» το 1954 (το οποίο του απονεμήθηκε μετά θάνατον το 1993, αφού το είχε υπογράψει ο Ian McLellan Hunter) και «The Brave One» το 1957 (το οποίο του απονεμήθηκε το 1975, αφού το είχε υπογράψει με το ψευδώνυμο Robert Rich), παραγωγή του Frank King. To 1970 ο Trumbo βραβεύτηκε από τους συναδέλφους του σεναριογράφους του Writers Guild of America, ενώ ο ορκισμένος εχθρός του John Wayne (που τον υποδύεται ο David James Elliott) την ίδια χρονιά παραλάμβανε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου από την Barbra Streisand, η οποία μετά από 3 χρόνια έπαιξε στο «The Way We Were», έργο που αναφερόταν στην εποχή της Μαύρης Λίστας, η οποία σκηνοθέτησε στη μοναδική οσκαρική υποψηφιότητά της τη Lauren Bacall, που επίσης περνάει μέσω ντοκουμέντων στο φιλμ η υποστήριξή της στα θύματα της Μαύρης Λίστας, όπως και των Gregory Peck και Lucille Ball.

Ο σεναριογράφος αποφάσισε να επινοήσει έναν χαρακτήρα που εκπροσωπεί τους υπόλοιπους συγγραφείς που ήταν στη μαύρη λίστα. Πρόκειται για τον Arlen Hird και είναι το συνονθύλευμα 5 κομμουνιστών σεναριογράφων, οι οποίοι γνώριζαν τον Dalton Trumbo μεταξύ του 1947 και του 1970, των Samuel Ornitz, Alvah Bessie, Albert Maltz, Lester Cole και John Howard Lawson. Τον ρόλο του Arlen Hird ερμηνεύει ο κωμικός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Louis C.K.. Εκτός από τον Hird, ο McNamara συμπεριέλαβε και έναν πραγματικό σεναριογράφο, τον Ian McClellan Hunter, που υποδύεται ο Alan Tudyk. Ο John Goodman παίζει τον Frank King (1913-1989), ένα υπαρκτό πρόσωπο που, μαζί με τους αδελφούς του, ήταν παραγωγός μουσικής για δευτεροκλασάτες ταινίες με γκάνγκστερς, αλλά και ταινίες τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, γουέστερν κατά τις δεκαετίες ’40 και ’50. Στην εταιρεία του ο Trumbo εργάστηκε ως σεναριογράφος τα χρόνια της εξορίας του από το Χόλιγουντ. Τη σύζυγο υποδύεται η Diane Lane («Unfaithful») και τη μεγαλύτερη κόρη η Elle Fanning («Maleficent»). Το συγκρατούμενο υποδύεται ο Adewale Akinnuoye-Agbaje, που υπήρξε 4 χρόνια κρατούμενος στο τηλεοπτικό «Oz».

Από την ταινία παρελαύνουν ο παραγωγός του «Σπάρτακου» Edward Muhl (Mark Harelik), ο Louis B. Mayer (Richard Portnow), που εκβιάστηκε από τη Hopper λόγω της εβραϊκής του καταγωγής (γεννήθηκε Lazar Meir, ενώ ο Samuel Goldwyn γεννήθηκε Szmuel Gelbfisz και ο Jack Warner γεννήθηκε Jacob Warner), ο Kirk Douglas (Dean O’Gorman), ο φασίστας πολιτικός J. Parnell Thomas (James DuMont), που είχε φτάσει να προτείνει και στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο φασίστας εισαγγελέας Robert Stripling (Johnny Sneed), φιλαράκι των Ronald Reagan και Robert Taylor, ο Edward G. Robinson (Michael Stuhlbarg), που εκείνη την περίοδο αναγκάστηκε να προδώσει τα φιλαράκια του. Τραγική ειρωνεία ο ίδιος το 1945 είχε υποδυθεί στο φιλμ «Scarlet Street» του Αυστριακού Fritz Lang έναν ζωγράφο, που η αδίστακτη Joan Bennett του έκλεβε, με την άδειά του, όλη τη δόξα, εμφανιζόμενη η ίδια ως η φιλοτεχνούσα τα έργα του, όπως ο Trumbo αναγκάστηκε να δει άλλον να παραλαμβάνει τα Όσκαρ του,

και μάλιστα το ένα εκ των χειρών Kirk Douglas!

Η ταινία κυκλοφορεί από τη Feelgood στις 11/02/2016.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό