Η μουσική αρωγός στην διαφήμιση...

Η μουσική αρωγός στην διαφήμιση...

 

Από την Αναστασία Τσουκαλά

 

Τις τελευταίες μέρες ασχολούμαι με τις ταινίες αλλά και με τα soundtrack που τις επενδύουν. Σκεφτόμουν τι μπορεί τελικά να είναι αυτό που μας ελκύει σε μια ταινία ή καλύτερα, ποιο μέσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο διαφημιστής προκειμένου να δείξουμε ενδιαφέρον για μια ταινία. Είναι αλήθεια ότι ο συνδυασμός κατάλληλων σκηνών και μουσικής φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το trailer μιας ταινίας είναι το μυστικό της επιτυχίας, η οποία όπως έχει αποδειχθεί κατά καιρούς ότι είναι σπάνια. Τα ακούσματα, όποια κι αν είναι αυτά, γνωρίζει καλά ο διαφημιστής ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον θεατή. Το τραγούδι μας βοηθά να θυμόμαστε την ταινία μιας και ο ήχος είναι από τις αισθήσεις που ξυπνούν τις αναμνήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θυμόμαστε το είδος της ταινίας, την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα, τον χαρακτήρα των ηρώων.

 

Θα ξεκινήσω με το trailer μιας αγαπημένης μου ταινίας (λόγω του soundtrack) “The great Gatsby” . Το τραγούδι “no church in the wild” καλύπτει σε όλο το εύρος το χαρακτήρα του βασικού ήρωα που υποδύεται ο Leonardo DiCaprio από τους στίχους “What’s a king to a God?/ What’s a God to a non-believer, who don’t believe in anything?”

 

 

 

 

 

Το επόμενο trailer ανήκει στην ταινία “The departed” με πρωταγωνιστή για ακόμα μια φορά τον Leonardo DiCaprio. Επιλέγεται το “comfortly numb” του Van Morrison ακριβώς για να φανεί ότι για εναντιωθεί κάποιος στον νόμο και να τον ανατρέψει ίσως είναι απαραίτητο να νιώθει ναρκωμένος ώστε να μην αντιλαμβάνεται το κίνδυνο.

 

 

 

 

 

Κατά παράδοση θα συνεχίσω με ένα φιλμ που τον κεντρικό ρόλο υποδύεται ο DiCaprio κι αυτό δεν είναι άλλο από το “The beach”. Τόσο στο soundtrack της ταινίας όσο και στο σποτ για την προώθησή της ακούγεται το τραγούδι “Porcelain” του Moby. Τα εύθραστα συναισθήματα των ηρώων αλλά και οι στιγμές που βιώνουν στο νησί αποτυπώνονται άριστα στην μουσική του Moby.

 

 

 

 

 

H ταινία” Social network” ανήκει σε αυτές που δεν έχω παρακολουθήσει, μολονότι το trailer ήταν δελεαστικό, κυρίως με την επιλογή του “Creep” των Radiohead διασκευασμένο από τους Scala & Kolancy Brothers. H επιλογή του τραγουδιού φαντάζει επιτυχημένη εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά του κεντρικού ήρωα που έχει κερδίσει επάξια την εικόνα του ιδάλματος στο χώρο τoυ διαδικτύου.

 

 

 

 

διαφημιστική καμπάνια πέτυχε τον στόχο της, να δημιουργήσει ένα αισθησιακό κi ερωτικό κλίμα. Σίγουρα η επιλογή του remix “Crazy in love” της Beyonce αποσκοπούσε τον ερωτικό χρωματισμό του trailer ακούγοντας πρώτα το πιάνο στους διαλόγους των ηρώων και έπειτα του ντραμ στις ερωτικές σκηνές.