Σπάνια φωτογραφία που Βαν Γκογκ απεικονίζει τελικά τον αδερφό του

Σπάνια φωτογραφία που Βαν Γκογκ απεικονίζει τελικά τον αδερφό του

Φωτογραφία που εδώ και πάνω από 50 χρόνια παρουσιαζόταν ως πορτραίτο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε ηλικία 13 ετών, στην πραγματικότητα απεικονίζει έναν από τους αδελφούς του ζωγράφου, τον Τεό σε ηλικία 15 ετών.

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ αποκάλυψε τα αποτελέσματα έρευνας σε μια φωτογραφία που εμφανίζεται σε αμέτρητα βιβλία και καταλόγους και πάντα καταγράφεται ως η παλαιότερη γνωστή φωτογραφία του Βαν Γκογκ.

Η αποκάλυψη συνεπάγεται ότι η μοναδική γνωστή φωτογραφία του Ολλανδού ζωγράφου είναι μία από την ηλικία των 19 ετών.

Το Μουσείο δημοσιοποίησε τη φωτογραφία του έφηβου αγοριού και παράλληλα ένα πορτρέτο του Τεό Βαν Γκογκ σε ηλικία 32 ετών. Η εντυπωσιακή ομοιότητα των διαπεραστικών γαλάζιων ματιών του ήταν μια ένδειξη ότι οι εμπειρογνώμονες της τέχνης παρουσίαζαν εδώ και δεκαετίες τον λάθος αδερφό.

Ο Βίλεμ Βαν Γκογκ, δισέγγονος του Τεό και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε, αλλά δήλωσε ικανοποιημένος που το μυστήριο επιλύθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».

Η φωτογραφία του «13χρονου Βίνσεντ» δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1957 σε έκθεση που διοργάνωσε ο Βέλγος ερευνητής του Βαν Γκογκ, Mark Edo Tralbaut.

goh van 1024x614

Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο. «Το ερώτημα αν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος δεν προέκυψε ποτέ» δήλωσε ο Teio Meedendorp, ερευνητής στο Μουσείο Βαν Γκογκ. «Δεν υπήρξε ποτέ άμεση αιτία αμφιβολίας, ακριβώς επειδή το αγόρι σε αυτή τη φωτογραφία φέρει ομοιότητες με το πορτρέτο του 19χρονου Βίνσεντ» εξήγησε.

Η βεβαιότητα αμφισβητήθηκε το 2014 σε ένα ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα στο οποίο χρησιμοποιήθηκε πειραματική τεχνολογία για να καταδειχθεί ότι θα μπορούσαν να είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Το Μουσείο άρχισε τη δική του έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 19χρονος ήταν σίγουρα ο Βίνσεντ.

Ανεξάρτητα, ο συγγραφέας Yves Vasseur είχε αρχίσει να αμφιβάλλει για την ταυτότητα του νεότερου πορτρέτου, όταν ανακάλυψε τυχαία ότι ο φωτογράφος του, ο Balduin Schwarz, μετακόμισε στο στούντιό του στις Βρυξέλλες το 1870, όταν ο Βίνσεντ ήταν πολύ μεγαλύτερος από 13 ετών.

Μοιράστηκε τις αμφιβολίες του με το Μουσείο και συνεργάστηκαν στο ερευνητικό έργο. Ανακάλυψαν ότι ο Τεό έζησε στις Βρυξέλλες για μια χρονική περίοδο το 1873 και είχε, σύμφωνα με επιστολές, μια φωτογραφία πορτρέτο του, από την ηλικία των 15 ετών.

Οι ερευνητές είπαν ότι τόσο ο Βίνσεντ όσο και ο Τεό είχαν κοκκινόξανθα μαλλιά και έμοιαζαν. Ο Τεό ήταν λίγο πιο λεπτός με πιο λεπτά χαρακτηριστικά και πιο ανοιχτόχρωμα μάτια.

Η φωτογραφία έχει επίσης εξεταστεί στο εγκληματολογικό εργαστήριο στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και προέκυψαν επιπλέον στοιχεία ότι απεικονίζει τον Τεό.

Ο Άξελ Ρούγκερ διευθυντής του Μουσείου Βαν Γκογκ είπε ότι η ανακάλυψη σημαίνει «πως έχουμε απαλλαγεί από μία πλάνη και αποκτήσαμε ένα πορτρέτο του Τεό».