Εύκολα ο ΠΑΟΚ, νίκη του Παναθηναϊκού, πικρή ήττα για την ΑΕΚ

Εύκολα ο ΠΑΟΚ, νίκη του  Παναθηναϊκού, πικρή ήττα για την ΑΕΚ

Καταιγιστικός στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ νίκησε στην Τούμπα την Ξάνθη με 2-0 με γκολ των Πρίγιοβιτς (47') και Μαουρίσιο (65') κι εδραίωσε την θέση του στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με την 10η νίκη του στα 11 παιχνίδια του πρωταθλήματος. Η σημερινή ήττα της Ξάνθης ήταν η πρώτη της σε εκτός έδρας αγώνες.

Σκληρός αντίπαλος αποδείχτηκε η Ξάνθη για τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ μόνο στο πρώτο ημίχρονο, όταν με πυκνή αμυντική διάταξη κράτησε τους Θεσσαλονικείς σε απόσταση αν και αυτοί έφτασαν στο διάστημα αυτό σε τελικές που θα μπορούσαν να αποδώσουν γκολ. Ομως στο δεύτερο μέρος ο καταιγιστικός ΠΑΟΚ δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης. Με ουσιαστικό και απολύτως οργανωμένο παιχνίδι έφθασε στην 10η νίκη του, κατά τις 11 αγωνιστικές κρατώντας σταθερά το "τιμόνι" που οδηγεί στο φετινό πρωτάθλημα.

Στο 11' ο Καντά έκανε το πρώτο σουτ του αγώνα αλλά ολότελα άστοχο. Η πρώτη ουσιαστική τελική για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 18' με σουτ- φάουλ- άουτ του Πέλκα.

Το άναρχο παιχνίδι του Μάτος στο πρώτο μέρος φόρτωσε την επιθετικότητα της ομάδας του αλλά δεν αύξησε τον βαθμό επικινδυνότητας της.

Στο 28' η Ξάνθη έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα όταν η κοντινή κεφαλιά του Ντουρίσκοβιτς αποκρούσθηκε εξ επαφής σε κόρνερ από τον Πασχαλάκη.

Στο 30' ο ΠΑΟΚ πλησίασε στο γκολ με τον Πρίγιοβιτς που από πάσα του Πέλκα, σουταρε αλλά ο Ζίφκοβιτς λειτούργησε το ίδιο σωτήρια όπως πριν δυο λεπτά ο αντίπαλός του, Πασχαλάκης.

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε την πίεση και στο 40' πλησίασε αυτός σε σημαντική ευκαιρία, όταν το δυνατό γωνιακό σουτ του Μπίσεσβαρ έδιωξε ενστικτωδώς σε κόρνερ ο Ζίφκοβιτς. Δυο λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ έχασε με την 4η τελική του στο παιχνίδι ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία όταν ο Κίτσιου πλάσαρε άουτ από άριστη θέση.

Στην επανάληψη ο "Δικέφαλος" με το ξεκίνημα πήρε το προβάδισμα. Στο 47' από σέντρα του νεοεισελθόντα Βιεϊρίνια ο Πρίγιοβιτς με κεφαλιά παραβίασε την εστία του Ζίφκοβιτς ανοίγοντας το σκορ (1-0). Ο Σέρβος διεθνής με το γκολ αυτό έφθασε τα 50 στην παρουσία του στον ΠΑΟΚ στις 80 συνολικά εμφανίσεις που συμπλήρωσε σε όλους τους επίσημους αγώνες μαζί του.

Στην διαρκή επιθετικότητα του ΠΑΟΚ ήρθαν στο 59' μια πολύ καλή ευκαιρία τυ Πέλκα που αστόχησε από πολύ καλή θέση, ενώ στο 65΄ο Βραζιλιάνος Μαουρίσιο με απευθείας τεχνικό φάουλ πέτυχε το 2-0.

Ως το τέλος της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ διατήρησε τον έλεγχο του παιχνιδιού αλλά στο τελευταίο 20λεπτο μείωσε τον ρυθμό του κρατώντας δυνάμεις για τον αγώνα της Πέμπτης στο Λονδίνο επί της Τσέλσι για το Europa League.

Διαιτητής: Σέζος (Κιλκίς)
Κίτρινες: Κίτσιου, Μπαξεβανίδης.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Κίτσιου (46' Βιεϊρίνια), Βαρέλα (58' Τόσκα), Κρέσπο, Μάτος, Μαουρίσιο (75' Βέρνμπλουμ), Κάνιας, Πέλκας, Λημνιός, Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς.

ΞΑΝΘΗ: Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Κασάδο, Λισγάρας, Χατζητερζόγλου, Κοβάσεβιτς (83' Μελιόπουλος), Καμαρά, Γέντριτσεκ, Καντά (56' Σαρπόνγκ), Τζουρίσκοβιτς, Κάστρο (68' Μπρίτο).

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες στο πρωτάθλημα, ύστερα από ένα μήνα και κάτι. Μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ και τις ισοπαλίες με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, το «τριφύλλι» πανηγύρισε το Σάββατο (24/11) το «τρίποντο», καθώς συνέτριψε τον ουραγό Απόλλωνα Σμύρνης στο ΟΑΚΑ με 5-1, στην αναμέτρηση που «άνοιξε την αυλαία» της 11ης αγωνιστικής στη Super League. Τα τέρματα των «πράσινων», οι οποίοι είχαν πετύχει την τελευταία νίκη τους στο πρωτάθλημα στις 20 Οκτωβρίου με 1-0 επί του Πανιωνίου), σημείωσαν οι Μακέντα (15΄, 41΄), Κουρμπέλης (58΄), Ινσούα (62΄) και Γιόχανσον (90+2΄), ενώ ο Απόλλων μείωσε στο 67΄ με τον Σικαμπάλα.

Ο Παναθηναϊκός είχε τις πρώτες καλές στιγμές στο παιχνίδι, καθώς στο 5΄ το σουτ του Μακέντα πέρασε άουτ, ενώ στο 6΄ το σουτ του Μπουζούκη έδιωξε σε κόρνερ ο Χουάντερσον. Τελικά, οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να προηγηθούν στο 14ο λεπτό, όταν ο Χατζηγιοβάνης έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Μακέντα με κεφαλιά «έγραψε» το 1-0, διώχνοντας νωρίς το άγχος από τα... μωρά του Γιώργου Δώνη. Το «τριφύλλι» πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με προβάδισμα δύο τερμάτων, καθώς στο 41΄ ο Κάτσε «βρήκε» τον Μακέντα και ο Ιταλός έστειλε εκ νέου την μπάλα στο βάθος της εστίας του Χουάντερσον, «γράφοντας» το 2-0.

Η εξέλιξη αυτή... απλοποίησε τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό που ευτύχησε στο πρώτο 20λεπτο του β΄ μέρους να πετύχει άλλα δύο γκολ: στο 58΄ ο Χατζηγιοβάνης τροφοδότησε τον Κουρμπέλη και το σουτ του «βρήκε» στον Γκίνο, ωστόσο στην επαναφορά ο Κουρμπέλης ανέβασε το δείκτη του σκορ σε (3-0), ενώ στο 62΄ ο Ινσούα μετά τη συνεργασία του με τον Μακέντα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Χουάντερσον για το 4-0. Η «ελαφρά ταξιαρχία» κατάφερε να μειώσει σε 4-1 στο 67΄ με τον Σικαμπάλα, ενώ το τελικό 5-1 διαμόρφωσε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γιόχανσον, ο οποίος έγινε αποδέκτης της μπάλας από τον συνδυασμό Δώνη-Εμμανουηλίδη και την έστειλε στο βάθος της εστίας του Χουάντερσον.

Διαιτητής: Φωτιάδης (Καστοριάς)

Κίτρινες: Κάτσε - Κονέ

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιώργος Δώνης): Κότσαρης, Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Ινσούα (66΄ Χατζηθεοδωρίδης), Κουρμπέλης (61΄ Στάικος), Κάτσε, Δώνης, Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης (77΄ Εμμανουηλίδης), Μακέντα.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Γιάννης Ματζουράκης): Χουάντερσον, Οριουέλα, Κύργιας, Γκίνο, Μπεντινέλι (46΄ Τριάδης), Κονέ, Ναδάλες, Σικαμπάλα, Τζανετόπουλος (70΄ Ντούρσο), Ζοάο Πέδρο ((63΄

Την τρίτη ήττα της στο πρωτάθλημα που την άφησε ακόμη πιο μακριά από την κορυφή της Super League γνώρισε την 11η αγωνιστική η ΑΕΚ στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό, ο οποίος επικράτησε με 2-1 και βελτίωσε αισθητά τη θέση του στην κατάταξη. Τα τέρματα των γηπεδούχων που έφθασαν στην τέταρτη εφετινή νίκη τους σημείωσε ο Καμαρά στο 26΄ και στο 51΄, ενώ η ΑΕΚ μείωσε στο 77΄ με τον Σιμόες.

Χωρίς ρυθμό και μεγάλες φάσεις το πρώτο ημίχρονο, αφού οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μεγάλες ευκαιρίες στην αντίπαλη εστία, αλλά οι Αγρινιώτες κατάφεραν να προηγηθούν. Στο 25΄ γκολ του Ουίλιαν ακυρώθηκε κακώς ως οφσάιντ, αλλά στο αμέσως επόμενο λεπτό (26΄) ο Παναιτωλικός σκόραρε με προβολή του Καμαρά μετά από γύρισμα του Ρόσα στην περιοχή και ενώ η μπάλα βρήκε και στον Τσόσιτς.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να φθάσει στην ισοφάριση και στο 45΄ κεφαλιά του Πόνσε μέσα από την περιοχή, έδιωξε δύσκολα ο Κυριακίδης. Στις καθυστερήσεις (45+2΄) ο Παναιτωλικός έχασε μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά του σε αντεπίθεση, όταν ο Καμαρά με προβολή από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα δίπλα από το δοκάρι, αν και θα έπρεπε να υποδειχθεί σε θέση οφσάιντ.

Γενικά ο Παναιτωλικός ήταν πιο απειλητικός από τους φιλοξενούμενους στο Α΄ ημίχρονο και δίκαια βρέθηκε να προηγείται στο σκορ.

Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου να κάνουν το 2-0 και να βάλουν τις βάσεις για μια μεγάλη νίκη. Στο 51΄ ο Μάζουρεκ εκτέλεσε κόρνερ και ο Καμαρά με κεφαλιά νίκησε τον Μπάρκα και διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα.

Η ΑΕΚ μείωσε στο 77΄ με κεφαλιά από κοντά του Σιμόες από μεταβίβαση του Πόνσε, σε μια φάση οριακή για τον Πορτογάλο, που ίσως να ήταν οφσάιντ.

Η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα έδειξε ότι ήθελε περισσότερο τη νίκη και ήταν η ομάδα που έπειθε ότι μπορεί να πάρει τους τρεις βαθμούς, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που ήταν άτολμη, δεν κατάφερε να βρει ρυθμό και γνώρισε την 2η σερί ήττα της στο πρωτάθλημα, μετά το 0-2 από τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ.

Διαιτητής: Εμμανουήλ Σκουλάς (Θεσσαλίας)
Κίτρινες κάρτες: Καμαρά, Χαντάκιας, Γιαννιώτης, Κυριακίδης, Μαρινάκης / Άλεφ, Τσόσιτς
Κόκκινες κάρτες:

Οι συνθέσεις:
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Τραϊανός Δέλλας): Κυριακίδης, Μαρινάκης, Χαντάκιας, Άργκους, Ρόσα, Λουσέρο, Ντίας, Oυίλιαν, Μάζουρεκ (87΄ Λιάβας), Μανά (78΄ Γιαννιώτης), Καμαρά (66΄ Μοράρ).

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης (79΄ Γκάλο), Λαμπρόπουλος, Τσόσιτς, Χουλτ, Μάνταλος, Άλεφ (60΄ Κλωναρίδης), Σιμόες, Μπακασέτας (46΄ Μπογέ), Λιβάγια, Πόνσε.

Ακόστα), Ελ-Χέλβε.