Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2018

 Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2018

Η λέξη της χρονιάς εναρμονίζεται με την παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το Λεξικό Κόλλινς επέλεξε τον όρο «μίας χρήσης» ως τη φετινή λέξη της χρονιάς.

Με το πέρασμα των ετών ο κόσμος αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο την επίπτωση που έχει η χρήση των πλαστικών στον πλανήτη και επιλέγει να σταματήσει την αγορά συσκευασιών μίας χρήσης.

Η ευκολία των αντικειμένων μίας χρήσης τα κατέστησε ιδιαιτέρως δημοφιλή, ωστόσο, σταδιακά ξεδιπλώνεται το πλήρες μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν στο περιβάλλον.

Οι εικόνες πλαστικών αντικειμένων που επιπλέουν στις θάλασσες και οδηγούν στο αγωνιώδες τέλος πολλών θαλάσσιων ζώων, έχει κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα ώστε να μειωθεί κατά πολύ η χρήση τους, όπως αναφέρει το CNNi.

Οι γλωσσολόγοι του Κόλινς δημιουργούν κάθε χρόνο μία λίστα με τις πλέον αξιοσημείωτες λέξεις που αντανακλούν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη κουλτούρα και τις ανησυχίες σύγχρονου πολίτη.

Η έρευνά τους έδειξε πως ο όρος «μίας χρήσης» είναι σήμερα τέσσερις φορές που διαδεδομένος απ΄ότι ήταν το 2013, με νέες ιστορίες και εικόνες να τον συνοδεύουν και να αποκαλύπτουν τον καταστροφικό του αντίκτυπο.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες λέξεις στην τελική λίστα που επαφίονται στο θέμα του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λέξη «plogging» - είναι η «τρέλα» των Σκανδιναβών που συνδυάζουν το «jogging» (τρέξιμο) με το μάζεμα σκουπιδιών. Η τάση ξεκίνησε από το 2016 και έκτοτε έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και η λέξη «vegan», καθώς έχει εκτοξευθεί η τάση της μη κατανάλωσης κρέατος και προϊόντων που έχουν ζωική προέλευση.

Το #MeToo, το hashtag που κατέκλυσε τα social media και αποκάλυψε πολλές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με τους γλωσσολόγους του Κόλινς έχει σπάσει τα στενά πλαίσια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχει γίνει μέρος της καθομιλουμένης.

Το λεξικό εναρμονίζεται και με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, καθώς στη λίστα υπάρχει και το «VAR», που γνωρίσαμε στα γήπεδα της Ρωσίας στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Ακόμη μία λέξη που τραβά την προσοχή είναι το «floss», ο νικητήριος χορός από το παιχνίδι Fortnite, που έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστός, επίσης, στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Πηγή: ΕΡΑ /ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr