Γερμανός νοσηλευτής serial killer σκότωσε 100 ασθενείς του

Γερμανός νοσηλευτής serial killer σκότωσε 100 ασθενείς του

Τουλάχιστον 100 ασθενείς κατηγορείται ότι δολοφόνησε νοσηλευτής στη Γερμανία, η δίκη του οποίου ξεκίνησε στο Όλντενμπουργκ. Ο ίδιος όχι μόνο παραδέχεται ότι διέπραξε τα εγκλήματα, αλλά «καμαρώνει» ότι είναι «ο μεγαλύτερος εγκληματίας της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με την έναρξη της δίκης, ο κατηγορούμενος Νιλς Χέγκελ, όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο αν οι κατηγορίες εναντίον του, για 100 φόνους ασθενών, είναι δίκαιες απάντησε: «Ναι, είναι».

Ο Χέγκελ, 41 ετών, ήδη έχει καταδικαστεί σε ισόβια για έξι παρόμοιες υποθέσεις και έχει εκτίσει σχεδόν δέκα χρόνια από την ποινή του.

Οι συγγενείς των θυμάτων του δηλώνουν, πέρα από την επιθυμία τους να αποδοθεί δικαιοσύνη, ότι θέλουν να κατανοήσουν πώς ο νοσηλευτής κατάφερε να σκοτώσει τόσους ασθενείς, από το 2000 έως το 2005, στα νοσοκομεία που εργαζόταν χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους εργοδότες του και χωρίς να αντιδράσει η αστυνομία ή η δικαιοσύνη.

«Όλα τα στοιχεία ήταν εκεί, όλα ήταν γνωστά. Δεν ήταν ανάγκη να είναι κανείς Σέρλοκ Χολμς» για να κατανοήσει ότι γίνονταν δολοφονίες, κατήγγειλε ο εγγονός ενός από τους δολοφονημένους ασθενείς.

Πώς δρούσε

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτά τα πέντε χρόνια, αρχικά στο νοσοκομείο της Όλντενμπουργκ και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Ντέλμενχορστ, ο Χέγκελ έδινε σκόπιμα θανατηφόρες δόσεις φαρμάκων στους ασθενείς που φρόντιζε προκειμένου να τους προκαλέσει ανακοπή προτού προσπαθήσει να τους επαναφέρει στη ζωή, τις περισσότερες φορές μάταια.

Δίκη νοσηλευτή- 100 φόνοι Ο κατηγορούμενος έκρυψε το πρόσωπό του από τα ΜΜΕ, την πρώτη ημέρα της δίκης | Julian Stratenschulte/dpa via AP

Ως κίνητρο αναφέρεται η επιθυμία του να κάνει επίδειξη στους συναδέλφους του για τις ικανότητές του στην ανάνηψη ασθενών, αλλά και «η βαρεμάρα».

Τα θύματα τα επέλεγε τυχαία και ήταν ηλικίας 34 με 96 ετών.

200 φόνοι;
Σύμφωνα με τον αρμόδιο δικαστή, Σεμπάστιαν Μπούρμαν, η δίκη ενδέχεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάιο, αλλά θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Ωστόσο, αν και η δίκη αφορά 100 φόνους –64 στο Ντέλμενχορστ και 36 στο Όλντενμπουργκ—ο Χέγκελ δεν έχει ομολογήσει τα πάντα.

Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του μπορεί να υπερβαίνει τα 200, κάτι που όμως είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί διότι πολλοί από τους ασθενείς έχουν αποτεφρωθεί.

Ο Χέγκελ συνελήφθη το 2005, όταν τον έπιασαν να δίνει ενδοφλεβίως ένα μη συνταγογραφημένο φάρμακο σε ασθενή στο Ντέλμενχορστ. Το 2008 καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οδηγήθηκε στη φυλακή το 2009.

Τη διετία 2014-2015 ακολούθησε δεύτερη δίκη, έπειτα από πίεση των συγγενών των θυμάτων και ο Χέγκελ δήλωσε ένοχος για τον φόνο και την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον συνολικά πέντε ανθρώπων και τότε καταδικάστηκε σε ισόβια.

Τότε, έπειτα από εξέταση σε ψυχολόγο, ο δράστης παραδέχθηκε ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον ακόμη 30 ανθρώπους στο Ντέλμενχορστ. Στη συνέχεια οι ερευνητές επέκτειναν την έρευνά τους στο νοσοκομείο του Όλντενμπουργκ και προχώρησαν στην εκταφή περισσότερων από 134 ασθενών, οπότε αποκαλύφθηκε το πλήρες εύρος της δράσης του.

Ωστόσο, σοβαρές επικρίσεις έχουν ασκηθεί και στα νοσοκομεία, τα οποία όχι μόνο δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν, αλλά ούτε ενδιαφέρθηκαν να ερευνήσουν τη συχνότητα των ανανήψεων και τον μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφονταν όταν ο Χέγκελ εργαζόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Από δίκη θα περάσουν και πρώην συνάδελφοί του, αλλά και ανώτεροί του, μόλις ολοκληρωθεί η δίκη του πρώην νοσηλευτή.

Πηγή: Η Εφημερίδα των συντακτών