Σαρώνει ο «Ξενοφών»: Διακοπές ρεύματος, κλειστά σχολεία και πεσμένα δέντρα

Σαρώνει ο «Ξενοφών»: Διακοπές ρεύματος, κλειστά σχολεία και πεσμένα δέντρα

Πολλά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία«Ξενοφών» που σαρώνει όλη τη χώρα με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει λόγω της κακοκαιρίας πολλές περιοχές της Αττικής.

Συγκεκριμένα διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Πεντέλη, τα Βριλλήσια, σε μεγάλο τμήμα της Παλλήνης, την Αγία Παρασκευή, το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα, τον Γέρακα, την Κάτω Κηφισιά, το Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο.

Οι περισσότερες διακοπές σημειώθηκαν μετά από πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ. Λόγω της κακοκαιρίας, στο σκοτάδι βυθίστηκαν και τέσσερα χωριά των Κυθήρων.

Χωρίς ρεύμα έμεινε το απόγευμα της Πέμπτης και για δύο ώρες η Ύδρα. βλάβη αποκαταστάθηκε περίπου στις 8.00μ.μ.

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης τα προβλήματα σήμερα Παρασκευή, σε σύγκριση με την χθεσινή ημέρα, είναι λιγότερα. Από το πρωί της Παρασκευής προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στις εξής περιοχές: Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Αγιο Στέφανο.

«Δίνουμε μάχη με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες», υπογραμμίζει ο Κώστας Μανιάτης, τονίζοντας, για ακόμη μια φορά, τις ελλείψεις τεχνικού προσωπικού.

Οι διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια προκαλούνται από δέντρα που πέφτουν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της έντονης κακοκαιρίας.

Την ίδια απόφαση έλαβαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έτσι θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Κλήσεις για κοπές δέντρων

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης μόνο στην Αττική, η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 550 κλήσεις για κοπή δένδρων και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων που είχαν πέσει στους δρόμους, ενώ πυρετωδώς εργάζονταν 80 άνδρες, χωρισμένοι σε ομάδες ανά δύο, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις κλήσεις των πολιτών.

Ειδικότερα, λίγα λεπτά πριν τις 6 το πρωί της Πέμπτης, η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για πτώση δέντρων στην Αγία Φιλοθέη. Επί της οδού Νίκης 15, δύο μεγάλα δέντρα καταπλάκωσαν δύο αυτοκίνητα.

Μέτρα αυτοπροστασίας από την κακοκαιρία

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας έχει ενημερώσει να βρίσκονται τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή