Πιθανότητα για μεσογειακό κυκλώνα στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή

Πιθανότητα για μεσογειακό κυκλώνα στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή

Κλειστά τα σχολεία σε Άνδρο, Τήνο και Μύκονο λόγω των θυελλωδών ανέμων 26/09 08:57

Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, λόγω ισχυρών ανέμων 26/09 07:43
Ισχυροί άνεμοι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας 26/09 06:52
Μεσογειακός κυκλώνας είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο, εξηγεί το meteo.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Στην Αττική το τελευταίο 24ωρο η πυροσβεστική έχει δεχτεί 55 κλήσεις, από διάφορες περιοχές, για κοπές κι απομάκρυνση πεσμένων κορμών και κλαδιών δέντρων.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου. Ειδικότερα, στα λευκά «ντύθηκαν» οι κορυφές του Ολύμπου και οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Χαρακτηριστικά, στο βουνό του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, έπεσε κατακόρυφα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού είναι τρία έως πέντε εκατοστά. Ο διαχειριστής του καταφυγίου «Χρήστος Κάκαλος», Αλέξανδρος Στύλλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9FΜ», υποστήριξε πάντως πως δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να χιονίζει στο ψηλότερο βουνό της χώρας κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη.

Λόγω της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών οι επισκέπτες που θέλουν να μεταβούν στο βουνό του Ολύμπου, καλό είναι να επικοινωνούν με τα καταφύγια, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τον Οκτώβριο.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες - Κρήτη).

Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Στο μεταξύ, παραμένει και το μεσημέρι σε ισχύ το γενικό απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους στα 9 με 10 μποφόρ.

Ανεκτέλεστα παραμένουν τα δρομολόγια των «δελφινιών» για Αργοσαρωνικό, ωστόσο στη γραμμή ταξιδεύουν τα συμβατικά πλοία.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Πάχης-Μεγάρων, Φανερωμένης-Σαλαμίνας και Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος.

Κλειστά τα σχολεία σε Άνδρο, Τήνο και Μύκονο λόγω των θυελλωδών ανέμων

Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία στην Άνδρο, στην Τήνο και στη Μύκονο, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Ειδικότερα, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και συγκεκριμένα των θυελλωδών ανέμων (9 και βαθμιαία 10 μποφόρ) που προβλέπεται να επικρατήσουν στο νησί ο δήμος Μυκόνου αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας για σήμερα όλων των σχολικών μονάδων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο δήμαρχος Άνδρου. Έτσι οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2018. Η απόφαση ελήφθη μετά την έκδοση δελτίου έκτακτων καιρικών φαινομένων και κατόπιν του έκτακτου Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου, που πραγματοποιήθηκε προχθές

Επίσης, ο δήμαρχος Τήνου αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας για μία ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τοπικές βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Η κακοκαιρία, η οποία πλήττει από την Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συνεχίζεται και σήμερα, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στη Μακεδονία μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα νότια, με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.

Ανεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία, τις σποραδες,την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο, νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Ανεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: βόρειοι 8 με 9 και βαθμιαία 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και βαθμιαία τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 27 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 27-09-2018

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα κεντρικά και νότια με τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική και τη νότια Πελοπόννησο και τη νότια νησιωτική χώρα. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα πελάγη τοπικά 9 με 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ