Νίκησαν στην 1η αγωνιστική ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Λάρισα, Ατρόμητος

Με μία άνετη νίκη ξεκίνησε η ΑΕΚ την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου της Super League. Με σκόρερ τους Πόνσε (37΄), Λιβάγια (46΄) η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη νίκησε 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα στον αγώνα της πρεμιέρας που έγινε στο ΟΑΚΑ.

To 2015 εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα, συστήθηκε στους φίλους της ΑΕΚ ο Ντιέγκο Μπουονανότε με μια καταπληκτική εμφάνιση. Σήμερα με τον ίδιο αντίπαλο, ήταν η σειρά του συμπατριώτη του Αργεντίνου, Εζέκιελ Πόνσε με την τεχνική του και το γκολ που πέτυχε να ξεσηκώσει τους κιτρινόμαυρους οπαδούς, οι οποίοι φυσικά εύχονται να έχει πολύ καλύτερη εξέλιξη από εκείνη του Μπουνανότε.

Στην πρώτη του εμφάνιση ως βασικός, ο Πόνσε ήταν ο κορυφαίος της ΑΕΚ στο α΄ ημίχρονο. Βοηθούσε στην κυκλοφορία της μπάλας και άνοιγε διαδρόμους, αλλάζοντας θέσεις με τον Λιβάγια. Εκανε «μαγική» ενέργεια στο 21΄ αλλά το σουτ του έφυγε λίγο άουτ, ενώ στο 37΄ άνοιξε το σκορ μετά από διαδοχικά λάθη των αμυντικών του ΠΑΣ και ασίστ του Λιβάγια.

Ο Πετράκης άλλαξε τα πλάνα του ρίχνοντας στο ματς τον Κρίζμαν, αλλά η ομάδα του προδόθηκε ξανά από το κεντρικό αμυντικό της δίδυμο. Μόλις 27 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του β΄ ημιχρόνου ο Μπακάκης πέρασε από δεξιά τη μπάλα στον Λιβάγια κι αυτός την έστειλε στα δίχτυα σημειώνοντας ένα... προπονητικού χαρακτήρα γκολ.

Τα πάντα είχαν κριθεί με την ΑΕΚ να φτάνει σε μια εύκολη νίκη και τον προπονητή της να πραγματοποιεί εκτεταμένο rotation. Πέντε ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν βασικοί εναντίον της Βίντι έμειναν εκτός ενδεκάδας (ο τιμωρημένος Οικονόμου και οι Χουλτ, Μάνταλος, Σιμόες, Κλωναρίδης) έχοντας ανακτήσει δυνάμεις για τη ρεβάνς της Τρίτης με τους Ούγγρους.

Η συνεργασία Λιβάγια, Πόνσε γέμισε αισιοδοξία τους φίλους της ΑΕΚ, μολονότι μια πρεμιέρα μπορεί να είναι παραπλανητική. Πάντως η Ενωση έβγαλε αυτοματισμούς, δημιούργησε αρκετές φάσεις, κινδύνεψε ελάχιστα και γενικά ξεπέρασε εύκολα το άγχος της πρεμιέρας ως πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Η ΑΕΛ πέρασε από τη Ριζούπολη και νίκησε με 1-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης στην πρεμιέρα της Super League.

Οι "βυσσινί" σε ένα κακό παιχνίδι κατάφεραν να πετύχουν ένα ωραίο γκολ με τον Ντέλετιτς στο 30' και ήταν αρκετό να τους δώσει τους τρεις βαθμούς της νίκης.
Το παιχνίδι δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας, παρόλα αυτά οι "βυσσινί" είχαν την υπεροχή.

Στο 30' ήταν η φάση του αγώνα με τον Ντέλετιτς να επιχειρεί ένα ωραίο μακρινό σουτ και να την στέλνει στα δίχτυα της εστίας του Χουάντερσον. Οι γηπεδούχοι έχασαν μοναδική ευκαιρία στο 41' να ισοφαρίσουν, αλλά η κεφαλιά του ανενόχλητου Ναδάλες πέρασε έξω.

Στην επανάληψη το θέαμα παρέμεινε μέτριο και οι φάσεις στις δύο εστίες λιγοστές. Η ΑΕΛ δεν έδωσε δικαιώματα και κατάφερε να πάρει τη νίκη και να ξεκινήσει ιδανικά το πρωτάθλημα.

Με ένα πέναλτι που είδε μόνο ο διαιτητής, Αριστομένης Κουτσιαύτης, ο ΠΑΟΚ έκαμψε την αντίσταση του Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα, με 1-0, στην πρεμιέρα της Super League. Ο Πρίγιοβιτς, που έπεσε στο έδαφος πριν τον ακουμπήσει ο Παπαδόπουλος, ήταν ο σκόρερ των «ασπρόμαυρων» από την «ασβεστένια βούλα» στο 58ο λεπτό.

Το παιχνίδι είχε μερικές σημαντικές φάσεις, με το νικητή να παίζει προσανατολισμένος περισσότερο στον αγώνα της Τετάρτης με την Μπενφίκα. Στο 8', ο γκολκίπερ των φιλοξενούμενων Παπαδόπουλος, με ωραία απόκρουση αποσόβησε το γκολ στο δυνατό σουτ του Ζαμπά, μετά από σέντρα του Ουάρντα. Ήταν η πρώτη αξιόλογη φάση του αγώνα με τον ΠΑΟΚ να έχει εξ αρχής την πρωτοβουλία στο γήπεδο.

Σε ρυθμό ρελαντί, ο ΠΑΟΚ συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι, αλλά οι επιθέσεις του ήταν αραιές. Η δεύτερη καλή ευκαιρία καταχωρήθηκε στο 27', όταν ο Ελ Καντουρί έστειλε σέντρα ακριβείας και ο Σάκχοφ έπιασε κεφαλιά από την μικρή περιοχή, αλλά ο γκολκίπερ Παπαδόπουλος έκανε την δεύτερη εξαιρετική επέμβαση στον αγώνα διατηρώντας το 0-0. Στο 33' ο Ουάρντα έστειλε δυνατό σουτ στην εστία των φιλοξενούμενων, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο 40', ο Αστέρας έκανε την πρώτη του απειλητική προσπάθεια μετά από λάθος του Ζαμπά, αλλά αυτή η προσπάθεια... εκφυλίστηκε όταν ο Πασχαλάκης απομάκρυνε το σουτ του Τσιαλιανίδη.

Στο δεύτερο μέρος, ο Αστέρας προχώρησε σε μια αλλαγή, με τον Κυριακόπουλο αντί του Κώτσιρα, περισσότερο για να προστατευτεί ο τελευταίος από μια δεύτερη κίτρινη κάρτα με την οποία φλερτάριζε από το πρώτο μέρος. Στο 48' η κεφαλιά του Ζαμπά, έφυγε άουτ και ο ΠΑΟΚ συνέχισε να διατηρεί διπλάσιο ποσοστό κατοχής μπάλας χωρίς όμως αντίκρισμα.

Στο 58' ο Αρτινός ρέφερι κ. Κουτσιαύτης, καταλόγισε αυστηρό πέναλτι σε βάρος του Αστέρα, σε επέμβαση του γκολκίπερ Παπαδόπουλου στα πόδια του Πρίγιοβιτς χωρίς ωστόσο να τον ανατρέψει. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Σέρβος φορ, που μετέτρεψε σε γκολ την εσχάτη των ποινών, για να πάρει προβάδισμα ο γηπεδούχος ΠΑΟΚ. Το γκολ αυτό έκρινε και την τύχη του αγώνα.

Ο Αστέρας δεν το έβαλε κάτω και στο 70' έχασε διπλή ευκαιρία για την ισοφάριση. Αρχικά το σουτ του Τσιλιανίδη έδιωξε σε κόρνερ ο Πασχαλάκης και στην εκτέλεση του η κεφαλιά του Τριανταφυλλόπουλου έφυγε άουτ πάνω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ.

Την πιο καλή ευκαιρία, όμως ο Αστέρας την έχασε στο 81', όταν από κόρνερ ο Κυριακόπουλος έπιασε κεφαλιά που έφυγε μόλις άουτ.

Σταδιακά και όσο το παιχνίδι οδηγείτο προς το τέλος, ο Αστέρας γινόταν ολοένα και πιο απειλητικός εκμεταλλευόμενος την έλλειψη αγωνιστικής ισορροπίας των γηπεδούχων που έδειχναν, πως μάλλον είχαν το μυαλό τους στην αναμέτρηση της Τετάρτης με την Μπενφίκα παρά στο εξελισσόμενο παιχνίδι.

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κουλούρη, ο Ατρόμητος νίκησε 2-1 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και ξεκίνησε με το... δεξί το πρωτάθλημα της Super League. Ο επιθετικός της ομάδας του Κάναντι σημείωσε και τα δύο τέρματα (36', 76'), μετά από δύο ασίστ του Γιαννούλη. Νωρίτερα, είχε ισοφαρίσει από το σημείο του πέναλτι ο Μάζουρεκ (41').

Ο Παναιτωλικός ξεκίνησε το παιχνίδι πιο επιθετικά και ήθελε να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα. Παρά την πίεση που άσκησε, ο Ατρόμητος ήταν αυτός που κόντρα στη ροή του αγώνα σκόραρε. Στο 36’, ο Γιαννούλης εκτέλεσε το φάουλ, ο Κουλούρης με τη βοήθεια της τύχης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κι έκανε το 1-0.

Η χαρά των φιλοξενούμενων δεν κράτησε πολύ, καθώς στο 41’ ο Ρισβάνης ανέτρεψε τον Μανά και δόθηκε το πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μάζουρεκ και έφερε εκ νέου το παιχνίδι στα ίσα.

Το δεύτερο ημίχρονο δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ωστόσο η λύση για τον Ατρόμητο ήρθε πάλι από το δίδυμο Γιαννούλη - Κουλούρη. Όπως και στο πρώτο γκολ έτσι και στο 76', ο πρώτος έβγαλε τη σέντρα και με κεφαλιά ο Κουλούρης πέτυχε το 2-1 και το δεύτερο προσωπικό του τέρμα. Στη συνέχεια δεν άλλαξε κάτι και η ομάδα του Κάναντι πήρε τη μεγάλη νίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ