Πετάμε 22 δις. γόπες τσιγάρων, έγκλημα εναντίων των παιδιών μας

Πετάμε 22 δις. γόπες τσιγάρων, έγκλημα εναντίων των παιδιών μας

Έκκληση σε όσους εξακολουθούν να καπνίζουν να αποφεύγουν τη συνήθεια τους όταν πηγαίνουν για μπάνιο ή τουλάχιστον να μην σβήνουν και αφήνουν τα αποτσίγαρα στις παραλίες, απευθύνει η Ελληνική Αντικαρνινική Εταιρία.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά) αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικρο-ίνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό που δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Οι Έλληνες καπνιστές «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα, αναφέρει η ΕΑΕ, προσθέτοντας ότι πολλά απ΄ αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντας την, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους.

«Τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (κοντά στο 40%) των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών», υπογραμμίζει.

Η ΕΑΕ καλεί τους καπνιστές, αν δεν μπορούν να αποφύγουν το κάπνισμα, τουλάχιστον να τοποθετούν τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και στη συνέχεια να τα πετούν σε κάδους απορριμμάτων.

Επίσης, καλεί τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να πληροφορήσουν σχετικά τους πολίτες.

Επίσης, να προβούν σε συστάσεις και να οργανώσουν ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ