Αυλαία για τον Ιούλιο με καύσωνα και βροχές...

Οι υπέροχες νύχτες τού Ιουλίου-Γιάννης Ρίτσος

Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας δεν φαίνεται ότι θα λείψουν από τη χώρα και το υπόλοιπο του καλοκαιριού, όπως άλλωστε συνέβη και μέσα στον Ιούνιο αλλά και στις αρχές Ιουλίου. Την τρέχουσα εβδομάδα προβλέπεται μία πιο ήπια αναπαράσταση του καιρού του τελευταίου μήνα. Η εβδομάδα έχει ήδη ξεκινήσει από χθες με έντονη ζέστη, θα συνεχίσει με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες και, ύστερα, θα επιστρέψει πάλι στις αρχικές συνθήκες. Η εντονότερη εναλλαγή θα σημειωθεί αύριο και την Πέμπτη και στην Αθήνα. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο μετεωρολόγος, κ. Δημήτριος Ζιακόπουλος, «οι ραγδαίες αυτές αλλαγές στην περίοδο του καλοκαιριού δεν είναι πρωτοφανή φαινόμενα για την Ελλάδα. Σίγουρο είναι πως ακριβείς προβλέψεις για απότομα μελλοντικά φαινόμενα του καλοκαιριού δεν μπορούν να γίνουν, αλλά όλοι μας να αναμένουμε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και δυνατά μελτέμια».

Ειδικότερα, στην Αττική σήμερα και αύριο προβλέπεται αρκετή ζέστη καθώς η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 37 με 39 βαθμούς. Ακόμη, στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδος ο υδράργυρος θα φτάσει και τους 40 βαθμούς. Βέβαια, στα βορειοδυτικά της χώρας την Τετάρτη θα σημειωθούν ελαφρές νεφώσεις, χωρίς, όμως, ραγδαία πτώση στη θερμοκρασία.

Την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας και μετατροπή του θερμού κλίματος σε βροχερό. Καταιγίδες και άνεμοι θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα, όπως εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά τοπικές πλημμύρες είναι πιθανές. Το απόγευμα της Πέμπτης ήπιες βροχές μπορεί να έχει και η Αθήνα, κάνοντας αισθητή τη μεσοβδόμαδη αλλαγή του κλίματος.

Την Παρασκευή προβλέπεται περιορισμός των εξασθενημένων, πλέον, βροχών στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Θράκη, χωρίς, όμως, σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας. Στην Αττική επίσης θα συνεχίσει η δροσιά με ήπιους βοριάδες.

Από το Σαββατοκύριακο θα επιστρέψει πια το καλοκαίρι, κυρίως στην πόλη, καθώς η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς με ήπια μελτέμια.

Πηγή: Καθημερινή