Έλλη Λαμπέτη - Μεγαλοβδόμαδο

Είχα διαβάσει κάποτε ότι μόνο με τις εκπομπές που έχει κρατήσει στο αρχείο του, το BBC θα μπορούσε να γεμίσει το πρόγραμμά του για πάρα πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες. Και θυμάμαι πόσο είχα ζηλέψει καθώς έβλεπα πολύτιμες εκπομπές της ΕΡΤ να σβήνονται για να γραφτούν επάνω στα ίδια παλιά βίντεο, αγώνες ποδοσφαίρου, φλυαρίες πολιτικών και άλλα «καυτά» θέματα. Ευτυχώς, κάποια διαμάντια γλύτωσαν.

 

Και ένα απ' αυτά, φιλοξενούμε εδώ. Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας, σε μια παραγωγή του 1979 της ΕΡΤ2, όταν ήταν ακόμα ΥΕΝΕΔ. Ο Παντελής Βούλγαρης ήταν ο σκηνοθέτης, ο Νίκος Καβουκίδης ο διευθυντής φωτογραφίας. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής μόνο τρεις φορές έχω ακούσει μαζεμένα και τα 12 Ευαγγέλια. Τις δύο στο Άγιον Όρος. Όταν ακόμα, αρχές της δεκαετίας του '70, από τις 20 Μονές, μονάχα η Μονή Βατοπεδίου είχε βάλει ηλεκτρικό. Και δεν μπορώ να ξεχάσω τις μετάνοιες των μοναχών στο μισοσκόταδο, καθώς το φως των κεριών, έφτιαχνε θαρρείς με τις σκιές τους μια εκπληκτική χορογραφία.

 

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια ξανάκουσα ένα-ένα τα Ευαγγέλια, με το τρανζίστορ μου στο χέρι, δίπλα στα κυπαρίσσια και τις πανύψηλες ελιές των Οθωνών, αγναντεύοντας τη θάλασσα. Άνοιξη και κατάνυξη, σε ένα μαγευτικό τοπίο. Και τώρα, η Τηλεόραση. Εδώ η μαγεία έχει άλλο όνομα. Την λένε Έλλη Λαμπέτη. «Δεν είμαι θρήσκος», είχε πει ο Παύλος Μάτεσις, «αλλά όποιος δεν έχει γοητευθεί απ' την Λαμπέτη, θα πάει σίγουρα στην Κόλαση».

 

Εγώ που πρόλαβα να δω την Έλλη στη σκηνή αμέτρητες φορές και την έζησα και από κοντά εκτός σκηνής, έτσι μαγεμένος θα πρέπει να έχω εξασφαλίσει τον Παράδεισο. Στο απόσπασμα που θα δείτε, η Έλλη Λαμπέτη μετά την προσευχή, διαβάζει από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.