Καπνισμένο τσουκάλι-Χρήστος Λεοντής.Γιάννης Ρίτσος (1975)

Καπνισμένο τσουκάλι-Χρήστος Λεοντής.Γιάννης Ρίτσος (1975)

 

Τα περισσότερα από τα έργα του Γιάννη Ρίτσου που μελοποιήθηκαν από τους μουσικοσυνθέτες μας γράφτηκαν σε περίοδο που ο μεγάλος ποιητής ήταν σε εξορία η κρατούμενος όπως το Καπνισμένο Τσουκάλι’’ (Χρήστος Λεοντής) που γράφτηκε όταν ο Ρίτσος ήταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων στο Κοντοπούλι της Λήμνου από τον Δεκέμβριο του 1948 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1949.

 

Ο Ρίτσος εκτός από το εξώφυλλο διαβάζει και ποιήματα του δίνοντας μια άλλη διάσταση στο έργο του που είναι από αυτά που βοήθησαν στο να αναπτυχθεί η πολιτική ευαισθησία των Ελλήνων σε εποχές που η χώρα είχε ανάγκη να βρει την σωστή κατεύθυνση με το που ξέφυγε από την επταετία της χούντας.

 

 

 

 

Ο Νίκος Ξυλούρης δίνει με την ερμηνεία του σε τραγούδια όπως τα ‘’’Αυτά Τα Κόκκινα Σημάδια’’, Αύριο Μπορεί Να Μας Σκοτώσουν’’, Και Να Αδελφέ Μου’’ μια άλλη διάσταση στο έργο, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή της Τάνιας Τσανακλίδου που ερμηνεύει τρία τραγούδια.

 

Μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή 1 cd Καπνισμένο Τσουκάλι με κλήρωση σε κάποιον από αυτούς που θα κάνουν οποιαδήποτε δωρεά και θα επιλέξουν 1 από τα 6 ηλεκτρονικά μουσικά μας βιβλία (Πετρίδη-Ζουγρή). Σύμφωνα με την τελευταία κλήρωση, ο ένας στους δύο κερδίζει. Γιατί το κάνουμε; Μαζοχιστικά θέλουμε να δείχνουμε τον εαυτό μας την αδιαφορία που υπάρχει σήμερα για την μουσική..