Μια άλλη άποψη για τον Γιάννη Χαρούλη...

Μια άλλη άποψη για τον Γιάννη Χαρούλη...

Από τον Μασούρα Σπύρο

Γιατί σε μια χώρα που μαστίζεται πλέον από την υποκουλτούρα , την κακή μουσική και έναν τρόπο διασκέδασης που μόνο το επίπεδό μας δεν αναδεικνύει υπάρχουν , όχι αρνητικές , αλλά κακοήθειες και υβριστικές κριτικές για καλλιτέχνες που πραγματικά δίνουν μια ανάσα ποιοτικής μουσικής σε αυτόν τον τόπο ?? Γιατί έχουμε την τάση σε κάτι που δεν αρέσει σε εμάς προσωπικά να βγάζουμε όλη την κακία μας και ένα επίπεδο "πεζοδρομίου" ?? Γιατί πολύ απλά δεν ανοίγουμε τους ορίζοντές μας δίνοντας ευκαιρίες σε ανθρώπους που προσπαθούν για το καλύτερο ??

Θα πιαστώ από έναν καλλιτέχνη που άκουσα πρίν από αρκετό καιρό , που έχει αρκετούς οπαδούς αλλά και πάμπολλους haters . Θα μιλήσω για τον Γιάννη Χαρούλη , έναν άνθρωπο όπου από τη πρώτη στιγμή που άκουσα ενθουσιάστηκα . Δεν ενθουσιάστηκα μόνο με την ιδιαίτερη μουσική που πρεσβεύει αλλά και από την προσωπικότητά του . Από την μεταδοτικότητα και την επαφή του με το κοινό . Από την εκτός σκηνής παρουσία του . Μιλάμε για έναν καλλιτέχνη που σε κάθε συναυλία του συμπεριφέρεται σαν να είναι η μεγαλύτερη στιγμή της ζωής του ... τόσο μεγαλειώδης , όσο προσιτός ..!! Για έναν τέτοιο άνθρωπο θέλω να σας μιλήσω και για αυτά που με στεναχωρούν - εκνευρίζουν από το κοινό προς το πρόσωπό του ...!

Πρώτα , πρώτα για μια σύγκριση άνευ λόγου και αιτίας ...! Για ποιό λόγο αυτή η άνευ προηγουμένου σύγκριση με τον τεράστιο Ξυλούρη ? Για ποιό λόγο να ειπώνονται πικρόχολα σχόλια τύπου " ιμιτασιόν Ξυλούρης , κακή αντιγραφή κ.α." Πόσοι μεγάλοι τραγουδιστές έχουν επηρεαστεί από τον Bob Dylan , από τους Who , από όλα αυτά τα μεγαθήρια της παγκόσμιας RocK μουσικής σκηνής ? Γιατί είναι κακό κάποιος να έχει επηρεαστεί από τους μεγαλύτερους του είδος του , αλλά βιαζόμαστε να τον χαρακτηρίσουμε "κακή αντιγραφή" ? Γιατί να μην βλέπουμε την θετική πλευρά και να είμαστε χαρούμενοι , ευγνώμονες με τέτοιες κινήσεις?

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε από μόνοι μας δηλαδή ότι αυτό είναι ΑΔΙΚΟ πρώτα πρώτα για τον ίδιο Ξυλούρη αλλά και για έναν καλλιτέχνη που πρεσβεύει τέτοιου ή παρόμοιου είδους μουσική ? Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η κακή μουσική μας έχει κατακλύσει και τέτοιοι άνθρωποι απλά κρατούν το επίπεδο σε ασφαλή ύψος ??? Αντί δηλαδή όλοι μας να ενθαρρύνουμε και τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την παραδοσιακή και "έντεχνη" μουσική να βιαζόμαστε να την καταδικάσουμε ??

Πολλά έχουν ειπωθεί ... σε ένα ακόμα θα σταθώ ...! Ότι οι "σκυλάδες" ακούν Χαρούλη .. μια έκφραση καθόλου αντιπροσωπευτική και άστοχη . Μια έκφραση προς έναν καλλιτέχνη που στον τελευταίο του δίσκο ερμηνεύει Κωστή Παλαμά , όπου ολόκληρη η δικογραφία του αποτελείται από "έντεχνη" , ροκ και παραδοσιακή μουσική ...!

Στο κάτω κάτω μήπως το ποτήρι είναι μισό-ΓΕΜΑΤΟ και όχι μισό-ΑΔΕΙΟ ..? Μήπως τέτοιοι τύποι που με τον χαρακτήρα τους και την μουσική τους γίνονται γέφυρα ανάμεσα στην κακή μουσική και την ποιότητα ? Μήπως βοηθούν τους νέους που έχουν γίνει έρμαια μια κουλτούρας που κάθε άλλο παρά ποιοτική είναι ? Αν η απάντηση μέσα μας είναι (ΝΑΙ) τότε , μακάρι οι "σκυλάδες" να ακούν Χαρούλη ...
Αλήθεια , έχετε δει από κοντά τον Γιάννη Χαρούλη ? Πήγατε ποτέ στο φεστιβάλ της Αρβανίτσας ? Παρακολουθήσατε την συναυλία για την Ηριάνα όπου έδωσε αφιλοκερδώς το παρόν ? Έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο μαζί του , τόσο με την μουσική του όσο και με τον ακτιβισμό του ? Αν όχι είναι μια καλή ευκαιρία ....!

Όλα αυτά σας τα γράφει ένας άνθρωπος που είναι οπαδός της παλιάς , κλασικής RocK μουσικής . Ένας άνθρωπος που πραγματικά απεχθάνεται την κακή μουσική και όλα όσα πρεσβεύει .....!

Γενικά το πρόβλημα με την τέχνη στην Ελλάδα έχει μεγαλώσει , λίγα νέα παιδιά ασχολούνται πλέον και αυτό είναι πολύ , πολύ κακό . Είναι κρίμα και ίσως η μεγαλύτερη "αμαρτία" που μπορούμε να διαπράξουμε προς τους εαυτούς μας και την ιστορία μας , μια ιστορία γεμάτη από τέχνη . Μια ιστορία η οποία είναι η ταυτότητά μας ...! Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι ενθαρρύνουμε και όχι να υποβαθμίζουμε τους ανθρώπους που προσπαθούν να την στηρίξουν ...!