Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Siciliana

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Siciliana

Την ηχογράφηση με τον Μπρούνο Ροζετάνι ο Μάνος Χατζιδάκις δεν την είχε ξανακούσει. Εκείνος είχε αγαπήσει το σάουντ-τρακ της ταινίας του Ντάνιελ Μαν του 1955 The rose tattoo, με την Άννα Μανιάνι και τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Για την αρχική εκδοχή του έργου, το θεατρικό Τριαντάφυλλο στο στήθος του Τένεση Γουίλιαμς, που είχε ανεβάσει ο Κάρολος Κουν το 1956 στο υπόγειο Θέατρο Τέχνης της Σταδίου, ο Μάνος Χατζιδάκις είχε γράψει ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του.

Και ακόμα θυμάμαι τη φωνή του Γιώργου Μούτσιου να το τραγουδά με μαντολίνα απ’ το μεγάφωνο και να με βάζει στην ατμόσφαιρα του έργου πριν αρχίσει η παράσταση. Η Νέλλη Αγγελίδου και ο Γιώργος Λαζάνης ζωντάνευαν το εκρηκτικό ζευγάρι. Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην ταινία. Από τα μοτίβα που είχε φροντίσει ο Άλεξ Νορθ, ο Χατζιδάκις είχε ξεχωρίσει το θέμα της Σεραφίνα ντέλλε Ρόζε και το δανείστηκε, ή κατά τη δική του έκφραση το έκλεψε, για να γράψει πολλά χρόνια αργότερα την «Αθανασία». Και ήμασταν θυμάμαι στο σπίτι του Αλέκου Πατσιφά στις 30 Αυγούστου του 1983 όταν άκουσα τον Μάνο να το ομολογεί στην παρέα του και να βάζει και στοίχημα πως το μυστικό του δεν το ξέρει άλλος κανείς.

«Εγώ το ξέρω, Μάνο» του είπα και του υποσχέθηκα να του φτιάξω και τη σχετική κασέτα που μου ζήτησε. Κυρίως τον ενδιέφερε η πρώτη εκτέλεση με τη χορωδία Νόρμαν Λιούμποφ που είχε να την ακούσει από τότε. Αφού είχα και δεύτερη εκτέλεση στη δισκοθήκη μου πρόσθεσα και τον Μπρούνο Ροζετάνι (1923-1991), Ιταλό τραγουδιστή που έκανε καριέρα κυρίως στα χρόνια του ’40 και του ’50, δούλεψε όμως και ως παραγωγός δίσκων, πριν αφήσει τον κόσμο του τραγουδιού για να αφοσιωθεί στη γυναίκα και τα τρία του παιδιά.