Ο Άγγελος Εξάγγελος & τι θύμισε στον Γιώργο Παπαστεφάνου

Ο Άγγελος Εξάγγελος & τι θύμισε στον Γιώργο Παπαστεφάνου

Πολλά ήταν τα ψέματα που είπαμε ως εδώ, ας πούμε και μια αλήθεια κι ας πέσει στο γιαλό. Οπότε, αντί να προσθέσω στα τόσα ψέματα που ακούτε κάθε μέρα ένα ακόμη λόγω Πρωταπριλιάς, είπα να ξεκινήσω σήμερα την πρόζα μου μ'αυτόν τον ωραίο και πάντα επίκαιρο στίχο του Διονύση. Είναι από τον Μπάλλο του 1971 κι απ'το τραγούδι Σημαία από νάυλον, που είχα τη χαρά να παρουσιάζω τότε στα διαφημιστικά προγράμματα της Λύρας. Αν έχετε παρακολουθήσει τον Σαββόπουλο, θα ξέρετε πως δεν ήταν αυτή η μόνη φορά που μιλούσε για τα ψέματα τής πολιτικής ο Διονύσης.

Σάς θυμίζω και το άλλο πολύ ωραίο τραγούδι του, το δανεισμένο απ'τον Μπομπ Ντύλαν στο Βρώμικο ψωμί του 1972, για εκείνον τον Άγγελο Εξάγγελο που ήρθε από μακριά, γερμένος πάνω σε ένα δεκανίκι. Δεν ήξερε καθόλου, μα καθόλου να μιλά και είχε την γλώσσα μόνο για να γλείφει. Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο δηλαδή. Για να είμαι ωστόσο ειλικρινής, καθόλου δεν ξαφνιάζομαι που οι πολιτικοί και οι δορυφόροι τους μάς φλομώνουνε στο ψέμα, την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι, για την οποία και ακριβοπληρώνονται. «Κάνω πολιτική», δεν έχετε ακούσει αυτή την έκφραση; Που σημαίνει ίντριγκα, υποκρισία, παρασκήνιο.

Μού κάνει εντύπωση όμως που ο λαός, ο πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα προδομένος κατά πως λέει ο ποιητής, μονίμως την πατάει μεν, αλλά μονίμως κάποιος άλλος τού φταίει για τα λάθη του. Έλεγε πιο κάτω ο Διονύσης για τον Άγγελο Εξάγγελο: «Τα νέα που μάς έφερε ήταν όλα μια ψευτιά, μα ακούγονταν ευχάριστα στο αυτί μας. Γιατι έμοιαζε μ'αλήθεια η κάθε του ψευτιά κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας». Στο θέμα επανέρχεται και αργότερα ο Σαββόπουλος με άλλο του τραγούδι: «Στη φοιτητριούλα που σε έχει ερωτευτεί, θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή. Τζάμπα χαραμίζει θα πάω να τής πω, τον νεανικό της και αγνό ενθουσιασμό».

Το τραγούδι του πολιτευτή το πρωτακούσαμε στις 45 στροφές, σ' εκείνο το όμορφο δισκάκι, επίσης στα χρόνια του '70. Μετά, το ξαναβρήκαμε στη Ρεζέρβα του 1979. Όμως τι σάς τα λέω τώρα αυτά αφού, τουλάχιστον τον Άγγελο Εξάγγελο, μπορούμε να τον ακούσουμε απ' τον ίδιο τον Διονύση, έτσι όπως τον είχε τραγουδήσει τον Δεκέμβρη του 1997 στη μουσική σκηνή Μετρό.

Ήμασταν κι εμείς εκεί με το συνεργείο μας, και με τον Στέλιο Ράλλη σκηνοθέτη μαγνητοσκοπήσαμε ολόκληρο το πρόγραμμα, μαζί και το στιγμιότυπο που θα δείτε, για την εκπομπή Διαδρομές, που είχαμε αφιερώσει - Πρωτοχρονιά του '98 - στον Διονύση, με τη λεζάντα «από το Φορτηγό ως το Ξενοδοχείο».

Πηγή το Facebook του Γιώργου Παπαστεφάνου