Σταμάτης Σπανουδάκης, 14 τραγούδια

Σταμάτης Σπανουδάκης, 14 τραγούδια

Από τους πιο αδικημένους Έλληνες καλλιτέχνες σε σχέση με τις δυνατότητες που είχε για διεθνή καριέρα. Ο Σταμάτης γεννήθηκε 11 Δεκεμβρίου 1948.

Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής. Ο πατέρας του ήταν εύπορος και στο επάγγελμα πολιτικός μηχανικός. 

Από μικρός ήθελε να παίζει και να γράφει μουσική. Όμως ο πατέρας του δεν ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική, επειδή τον προόριζε για διάδοχό του στη δουλειά. Κάποια στιγμή, μάλιστα, έκρυψε μία κιθάρα που είχε και του απαγόρευσε να την ξαναγγίξει.

Χάρη στον παππού του, ο οποίος ήταν πιο προοδευτικός, και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του, σε ηλικία 12 ετών, ξεκίνησε να μελετάει κλασική μουσική.  Πιο συγκεκριμένα, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα κιθάρας και θεωρίας με τον καθηγητή Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου. Στα μαθητικά του χρόνια γνωρίστηκε με τη μετέπειτα σύζυγο και σύντροφο της ζωής του μέχρι σήμερα, Ντόρη.

Όταν ήταν 15 χρόνων, ο πατέρας του πέθανε. Στα 17 του έφυγε από το σπίτι, ζούσε παίζοντας μπάσο και πλήκτρα σε νυχτερινά κέντρα και έμενε σε σπίτια φίλων του. Εκεί γνώρισε αρκετούς μουσικούς ανάμεσά τους ο Λουκάς Σιδεράς, ντράμερ του συγκροτήματος Aphrodite ‘s Child, με τον οποίο πήγαν μαζί στο Παρίσι.

Εκεί έφτιαξαν ένα συγκρότημα με το όνομα Eros. Από εκεί ξεκινάει μία ανήσυχη πορεία γεμάτη αναζητήσεις, την οποία όμως σύντομα ξεπέρασε και βρήκε τον εαυτό του. Ασχολήθηκε με τη ροκ μουσική και προσπάθησε να αποκτήσει επιτυχία σε αυτό το είδος.

Ζωή κλεμμένη -Κατερίνα Σιάπαντα

 

 

Καλημέρα, τι κάνεις-Γιάννης Πάριος

 

 

Ξαφνικός Έρωτας-Ελένη Βιτάλη

 

 

Έφυγες νωρίς-Ελευθερία Αρβανιτάκη

 

 

Φωτογραφία-Άλκηστις Πρωτοψάλτη

 

 

Μωρό μου-Δημήτρης Πουλικάκος

 

 

Θά `ρθεις σαν αστραπή

 

 

Πάμε γι΄ άλλες πολιτείες-Ελένη Βιτάλη

 

 

Λάθος εποχή-Πέτρος Γαϊτάνος

 

 

Η ακτή-Ελευθερία Αρβανιτάκη

 

 

Τάμαλο

 

 

Κύματα

 

 

Πέτρινα Χρόνια-Στέλιος Καζαντζίδης

 

 

Θάλασσα