Oxygene-Jean-Michel Jarre (1976)

Oxygene-Jean-Michel Jarre (1976)

Το Oxygène είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ του Γάλλου ηλεκτρονικού μουσικού και συνθέτη Jean-Michel Jarre .

Αποτελείται από έξι μέρη αριθμημένα ανά μέρη και χρησιμοποιεί έντονα τη μελωδία πάνω από το ρυθμό ή την παραφωνία . Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γαλλία στις 5 Δεκεμβρίου 1976 από τη δισκογραφική εταιρεία Disques Dreyfus και διανεμήθηκε στη διεθνή αγορά το 1977 από την Polydor Records .

Ακολούθησαν δύο επίσημα σινγκλ "Oxygène (Μέρος II)" και " Oxygène (Μέρος IV)Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο ένα στα γαλλικά charts, στο νούμερο δύο στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου και στο νούμερο 78 στα charts των ΗΠΑ.

Ο Jarre ηχογράφησε το άλμπουμ στο αυτοσχέδιο στούντιο ηχογράφησης του που δημιούργησε στο διαμέρισμά του στο Παρίσι, όπου χρησιμοποίησε μια ποικιλία αναλογικών συνθεσάιζερ , ένα ψηφιακό συνθεσάιζερ και άλλα ηλεκτρονικά όργανα και εφέ.

Έγινε μπεστ σέλερ και ήταν το πρώτο άλμπουμ του Jarre που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Άσκησε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μουσικής από εκείνο το σημείο και μετά.

Έχει περιγραφεί ως το άλμπουμ που «οδήγησε την επανάσταση του συνθεσάιζερ της δεκαετίας του εβδομήντα»  και «έναν μολυσματικό συνδυασμό αναλογικών σεκάνς με φουσκώματα και αξέχαστες γραμμές γάντζου» .

Video Url

 

 

 

Video Url