Electric Ladyland-Jimi Hendrix (1968)

Electric Ladyland-Jimi Hendrix (1968)

Οι ηχογραφήσεις του "Electric Ladyland" ξεκίνησαν επίσημα τον Δεκέμβριο του 1967, αν και χρησιμοποιήθηκαν κάποιες ηχογραφήσεις από τον προηγούμενο Ιούλιο.

Οι Experience το Νοέμβριο του 1968

Αρχικά, παραγωγός ήταν και πάλι ο Τσας Τσάντλερ, ο οποίος αποχώρησε κατά την διαδικασία των ηχογραφήσεων λόγω της αγανάκτησης του προς την τελειομανία του Χέντριξ, αλλά και της χαώδους κατάστασης που επικρατούσε στο στούντιο, αφού πολλοί φίλοι του συγκροτήματος βρίσκονταν στον χώρο.

Την παραγωγή ανέλαβε ο ίδιος ο Τζίμι Χέντριξ, όπως και τα περισσότερα από τα μέρη του μπάσου καθώς ο Νόελ Ρέντινγκ είχε σχηματίσει τους Fat Matress και οι υποχρεώσεις του μαζί τους δεν του επέτρεπαν να βρίσκεται συνεχώς στο στούντιο με τους Experience. Ο Χέντριξ επαναλάμβανε πολλές φορές την ηχογράφηση κάθε τραγουδιού μέχρι να κρίνει ότι η εκτέλεση ήταν τέλεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πενήντα διαφορετικές εκτελέσεις του "Gypsy Eyes".

Στον δίσκο χρησιμοποιήθηκαν πολλά ηχητικά εφέ τα οποία δημιουργήθηκαν ακόμη και κατά λάθος σε ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος. Ο ίδιος ο Χέντριξ εξερεύνησε κάθε μηχανισμό της κιθάρας του ο οποίος δεν ήταν φτιαγμένος για να παράγει μουσική, αφού στο επίπεδο της έντασης που έπαιζε, η Fender Stratocaster του μεταμορφωνόταν σε μικρόφωνο, έχοντας κάθε κομμάτι της κιθάρας να προκαλεί αντίδραση στους ενισχυτές.

Στον συγκεκριμένο δίσκο συμμετείχαν πολλοί γκεστ μουσικοί όπως ο Αλ Κούπερ που έπαιξε πιάνο στο "Long Hot Summer Night", ο Στιβ Γουίνγουντ που συμμετείχε στην 15λεπτη εκτέλεση του "Voodoo Chile", ο Μπράιαν Τζόουνς στο "All Along the Watchtower" και ο Μπάντι Μάιλς που έπαιξε τύμπανα στα "Rainy Day, Dream Away" και "Still Raining, Still Dreaming".

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τα μέσα Απριλίου του 1968, οι Experience περιόδευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρώτο όνομα, πριν επιστρέψουν στα "Record Plant Studios" για την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων. Οι ηχογραφήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, με τον Χέντριξ να επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από 18 μήνες διαμονής στην Μεγάλη Βρετανία. Διάσημος και με μεγάλη οικονομική άνεση, εμφανιζόταν καθημερινά σε τοπικά κλαμπ για να διασκεδάσει και ανέβαινε στην σκηνή για να παίξει μαζί με άλλους καλλιτέχνες.

Παρ' όλα αυτά, την ίδια περίοδο οι σχέσεις μεταξύ των μελών του συγκροτήματος είχαν φτάσει σε τέλμα. Έχοντας σταματήσει να συνεργάζονται με τον Τσας Τσάντλερ, ο Νόελ Ρέντινγκ ήθελε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στην πατρίδα του.

CROSSTOWN TRAFFIC

Video Url

 

VOODOO CHILE

 

ALL ALONG THE WATCHTOWER

 

Video Url