Astral Weeks-Van Morrison

Astral Weeks-Van Morrison

Το Astral Weeks είναι το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του βορειοιρλανδού τραγουδιστή και τραγουδοποιού Van Morrison. Ηχογραφήθηκε στα Century Sound Studios στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1968 και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους από την Warner Bros. Records.

Η μουσική του άλμπουμ συνδυάζει φολκ, μπλουζ, τζαζ και κλασικά στυλ, σηματοδοτώντας μια ριζική απομάκρυνση από τον ήχο των προηγούμενων ποπ επιτυχιών του Μόρισον, όπως το "Brown Eyed Girl" (1967). Οι στίχοι και το εξώφυλλο απεικονίζουν τον συμβολισμό που εξισώνει τη γήινη αγάπη και τον παράδεισο που συχνά εμφανίζεται στους επόμενους δίσκους του τραγουδιστή. Οι στίχοι του έχουν περιγραφεί ως ιμπρεσιονιστικοί, υπνωτικοί και μοντερνιστικοί, ενώ ο δίσκος έχει κατηγοριοποιηθεί ως κύκλος τραγουδιών ή άλμπουμ έννοιας.

Το Astral Weeks δεν έλαβε αρχικά προώθηση από τη δισκογραφική εταιρεία του Morrison και δεν γνώρισε άμεση επιτυχία με καταναλωτές ή κριτικούς. Η θέση του τελικά βελτιώθηκε πολύ, με επαίνους στο τραγούδι, τις διασκευές και τη σύνθεση τραγουδιών του Morrison, και το άλμπουμ θεωρήθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους δίσκους της ροκ μουσικής (μια φήμη που ο ίδιος ο τραγουδιστής έχει απορρίψει). Τοποθετήθηκε σε πολυάριθμες ευρέως διαδεδομένες λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών και είχε μια διαρκή επίδραση τόσο στους ακροατές όσο και στους μουσικούς.

Σαράντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Morrison ερμήνευσε ζωντανά και τα οκτώ τραγούδια του για πρώτη φορά σε δύο συναυλίες του Hollywood Bowl τον Νοέμβριο του 2008. αυτή η παράσταση κυκλοφόρησε αργότερα ως Astral Weeks Live στο Hollywood Bowl.

 

 

ASTRAL WEEKS

 

 

MADAME GEORGE

 

 

CYPRUS AVENUE

 

 

SWEET THING