52 χρόνια μετά - Hunky Dory - David Bowie (1971)

50 χρόνια μετά - Hunky Dory - David Bowie (1971)

 

Κυκλοφόρησε στις 17 Δεκεμβρίου του 1971!!

Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ του 1970, The Man Who Sold the World , ο Bowie πήρε χρόνο ξεκούρασης από την ηχογράφηση και τις περιοδείες. Εγκαταστάθηκε για να γράψει νέα τραγούδια, συνθέτοντας στο πιάνο και όχι στην κιθάρα όπως σε παλαιότερα κομμάτια.

Μετά από μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Bowie συγκέντρωσε ένα νέο συγκρότημα που αποτελείται από τον κιθαρίστα Mick Ronson , τον μπασίστα Trevor Bolder και τον ντράμερ Mick Woodmansey και άρχισε να ηχογραφεί ένα νέο άλμπουμ στα μέσα του 1971 στα Trident Studios στο Λονδίνο. Μελλοντικό μέλος του Yes Rick Wakemanσυνέβαλε στο πιάνο. Ο Bowie συμπαραγωγός του άλμπουμ με τον Ken Scott , ο οποίος είχε δημιουργήσει τους δύο προηγούμενους δίσκους του Bowie.

Σε σύγκριση με τον σκληρό ροκ ήχο του The Man Who Sold the World που βασίζεται στην κιθάρα , ο Bowie επέλεξε ένα πιο ζεστό, πιο μελωδικό ποπ ροκ και έντεχνο ποπ στυλ με βάση το πιάνο στο Hunky Dory . Οι λυρικές ανησυχίες του στον δίσκο κυμαίνονται από την καταναγκαστική φύση της καλλιτεχνικής επανεφεύρεσης στις « Αλλαγές », στον αποκρυφισμό και τη νιτσεϊκή φιλοσοφία στο « Oh! You Pretty Things » και το « Quicksand ». αρκετά τραγούδια κάνουν πολιτιστικές και λογοτεχνικές αναφορές.

Επίσης, εμπνεύστηκε από την περιοδεία του στην πολιτεία για να γράψει τραγούδια αφιερωμένα σε τρεις αμερικάνικες εικόνες: τον Andy Warhol , τον Bob Dylan καιΛου Ριντ . Το τραγούδι " Kooks " ήταν αφιερωμένο στον νεογέννητο γιο του Bowie Duncan . Το εξώφυλλο του άλμπουμ, φωτογραφημένο σε μονόχρωμο και στη συνέχεια επαναχρωματισμένο, παρουσιάζει τον Bowie σε μια πόζα εμπνευσμένη από ηθοποιούς της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ .

Μόλις κυκλοφόρησε, ο Hunky Dory και το βασικό του σινγκλ "Changes" έλαβαν ελάχιστη προώθηση από την RCA που ήταν επιφυλακτικοί ότι ο Bowie θα άλλαζε την εικόνα του σύντομα. Έτσι, παρά τις πολύ θετικές κριτικές από τον βρετανικό και αμερικανικό μουσικό τύπο, το άλμπουμ αρχικά πούλησε ελάχιστα και απέτυχε να μπει στο chart. Μόνο μετά την εμπορική ανακάλυψη του επόμενου άλμπουμ του Bowie το 1972, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars , ο ίδιος ο Hunky Dory έγινε εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στο νούμερο τρία στο UK Albums Chart .

Αναδρομικά, το Hunky Dory έχει αναγνωριστεί από τους κριτικούς ως ένα από τα καλύτερα έργα του Bowie και εμφανίζεται σε πολλές λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Στα πλαίσια της καριέρας του θεωρείται το άλμπουμ όπου το «Bowie starts to be Bowie», ανακαλύπτοντας οριστικά τη φωνή και το στυλ του. 

 

 

 

 

 

 

 

Video Url

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5