54 χρόνια μετά - Soft Parade - The Doors (1969)

52 χρόνια μετά - Soft Parade - The Doors (1969)

The Soft Parade είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ των The Doors, το οποίο ηχογραφήθηκε από τον Ιούλιο του 1968 μέχρι τον Μάιο του 1969 και κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς... >>

Οι Doors ξεκίνησαν τη σύνθεση κομματιών για το τέταρτο τους άλμπουμ από το καλοκαίρι του 1968, ενώ ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσαν για το ντοκιμαντέρ "Feast Of Friends". Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, μετέβησαν στην Ευρώπη για 17 ζωντανές εμφανίσεις, για να επιστρέψουν τον Οκτώβριο, ξεκινώντας τις πρόβες για τα νέα τους κομμάτια.

Ακολούθησε μία περιοδεία στις μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις για το "The Soft Parade" στα τέλη Νοεμβρίου του 1969, στα ολοκαίνουρια στούντιο της "Elektra". Μετά το πέρασμα του Τζωρτζ Χάρισον από το στούντιο, όπου ανέφερε τη δημιουργία δίσκου με ορχήστρα, το συγκρότημα ξεκίνησε να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το 1968 τον Δεκέμβριο , κυκλοφόρησε το σινγκλ του τραγουδιού "Touch Me", ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση των αμερικάνικων τσαρτ και έγινε χρυσό. Ακολούθησε το "Wishful Sinful" στις αρχές Φεβρουαρίου του 1969, με μικρότερη επιτυχία σε σύγκριση με τον προκάτοχο του.

Το ίδιο διάστημα, ο Μόρισον συνελήφθη γιατί οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς δίπλωμα. Μέσα στο μήνα συνεχίστηκαν οι ηχογραφήσεις του νέου άλμπουμ, αλλά μετά την επεισοδιακή συναυλία στο Μαϊάμι στις 1 Μαρτίου 1969 όπου ο Μόρισον κατηγορήθηκε για άσεμνη συμπεριφορά, δώδεκα ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος ακυρώθηκαν.

Στις αρχές Απριλίου, ο Μόρισον συνελήφθη από το FBI και αφέθηκε ελεύθερος μετά από μία ημέρα κράτηση με εγγύηση 5.000 δολαρίων. Οι ακυρώσεις των ζωντανών εμφανίσεων συνεχίστηκαν μέχρι και τον Μάιο, περίπου την ίδια περίοδο κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι ηχογραφήσεις του νέου άλμπουμ. Η πρώτη εμφάνιση μετά τη συναυλία στο Μαϊάμι πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 1969, στο Σικάγο, ενώ στα τέλη του μήνα το συγκρότημα έπαιξε για πρώτη φορά στο Μεξικό.

Στις 21 Ιουλίου του 1969, κυκλοφόρησε το άλμπουμ "The Soft Parade", ανεβαίνοντας στην έκτη θέση του Billboard και την τέταρτη στον Καναδά, ενώ έγινε πλατινένιο και στις δύο χώρες. Παρ' όλα αυτά, το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι το λιγότερο επιτυχημένο των Doors με τον Μόρισον στο μικρόφωνο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λόγω του προβλήματος αλκοολισμού του τραγουδιστή, ο κιθαρίστας Ρόμπι Κρίγκερ αποτέλεσε τον βασικό συνθέτη για τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου, ο οποίος έλαβε αρνητικά σχόλια λόγω της χρήσης πνευστών, όπως και εναλλακτικών εγχόρδων.

Στα επόμενα τους άλμπουμ, επανήλθαν στο μπλουζ ροκ στυλ με το οποίο έγιναν γνωστοί.

TELL ALL THE PEOPLE

 

TOUCH ME

 

 

WISHFUL SINFUL

 

 

RUNNIN' BLUE