56 χρόνια μετά - Are You Experienced - Jimi Hendrix (1967)

54 χρόνια μετά - Are You Experienced - Jimi Hendrix (1967)

Κυκλοφόρησε 12 Μαΐου του 1967...

Το Are You Experienced είναι το ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ των Jimi Hendrix Experience.

Κυκλοφόρησε το 1967, το LP γνώρισε άμεση κριτική και εμπορική επιτυχία και θεωρείται ευρέως ως ένα από τα μεγαλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Το άλμπουμ περιλαμβάνει την καινοτόμο προσέγγιση του Jimi Hendrix στη σύνθεση τραγουδιών και στο παίξιμο ηλεκτρικής κιθάρας που σύντομα δημιούργησε μια νέα κατεύθυνση στην ψυχεδελική και σκληρή ροκ μουσική.

Αφού πάλεψε να κερδίσει τα προς το ζην στο κύκλωμα R&B ως κιθαρίστας υποστήριξης, ο Χέντριξ υπέγραψε συμβόλαιο διαχείρισης και παραγωγής το 1966 με το πρώην μέλος των Animals Chas Chandler και τον πρώην διευθυντή των Animals Michael Jeffery .

Ο Τσάντλερ έφερε τον Χέντριξ στο Λονδίνο και στρατολόγησε μέλη για το Jimi Hendrix Experience, ένα συγκρότημα που σχεδιάστηκε για να αναδείξει τα ταλέντα του κιθαρίστα. Στα τέλη Οκτωβρίου, αφού απορρίφθηκε από την Decca Records , η Experience υπέγραψε με την Track , μια νέα δισκογραφική που δημιουργήθηκε από τους μάνατζερ των Who , Kit Lambert και Chris Stamp.

Τα προηγούμενα σινγκλ του ηχογραφήθηκαν σε μια περίοδο πέντε μηνών από τα τέλη Οκτωβρίου 1966 έως τις αρχές Απριλίου 1967. Το άλμπουμ ολοκληρώθηκε σε 16 ηχογραφήσεις σε τρεις τοποθεσίες του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων των De Lane Lea Studios , CBS Studios και Olympic Studios.

Κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 12 Μαΐου 1967, το Are You Experienced πέρασε 33 εβδομάδες στα charts, φτάνοντας στο νούμερο δύο. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 23 Αυγούστου από την Reprise Records , όπου έφτασε στο νούμερο 5 στα κορυφαία LPs του αμερικανικού Billboard , παραμένοντας στο chart για 106 εβδομάδες, 27 από αυτές στο Top 40.

Πέρασε επίσης 70 εβδομάδες στο Αμερικανικό Billboard Hot R&B LP chart, όπου έφτασε στο νούμερο 10. Η έκδοση των ΗΠΑ περιείχε μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Hendrix, συμπεριλαμβανομένων των τριών πρώτων σινγκλ του Experience, τα οποία, αν και παραλείφθηκαν από τη βρετανική έκδοση του LP, ήταν οι πρώτες δέκα επιτυχίες του UK: " Purple Haze ", " Hey Joe " και " The Wind Cries Mary ".

Ο Hendrix ήταν δυσαρεστημένος με το εξώφυλλο για την έκδοση του Ηνωμένου Βασιλείου και ζήτησε από τον φωτογράφο Karl Ferris να δημιουργήσει ένα πιο « ψυχεδελικό » εξώφυλλο για την κυκλοφορία στις ΗΠΑ.

FOXY LADY

 

 

FIRE

 

 

3rd STONE FROM THE SUN

 

 

RED HOUSE

 

 

Video Url

 

https://www.popup.gr/